Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonkukkien päivänä 19.6 järjestetään yli sata opastettua kasviretkeä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivänä 19.6 järjestetään yli sata opastettua kasviretkeä

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2011 klo 12:38
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 19.6.2011. Yhteispohjoismaisen päivän tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monille. Luonnonkukkien päivänä järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 108 opastettua kasviretkeä, mikä on tähänastinen ennätysmäärä. Retket ovat kahden kolmen tunnin mittaisia, maksuttomia ja avoimia kaikille kasveista kiinnostuneille.

Luonnonkukkien päivä on vakiinnuttanut asemansa alkukesäisenä luonnonharrastustapahtumana. Tästä kertovat runsaat osallistujamäärät vuosittain. Pohjoismaissa retkille osallistui vuonna 2010 yhteensä lähes 9000 retkeläistä.

”Suomessa Luonnonkukkien päivän retkille osallistui viime vuonna yhteensä lähes 2400 kasveista kiinnostunutta. Tänä vuonna osallistujia on tulossa varmasti lisää, koska retkiä on enemmän tarjolla”, kertoo Marja Haatanen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vuoden 2011 Luonnonkukkien päivän teemalajiksi on valittu tähtitalvikki (Moneses uniflora). Tähtitalvikkia kasvaa koko Suomessa, yleisimmillään se on Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Laji viihtyy varjoisissa, tuoreissa metsissä, korvissa ja puronvarsilla. Vaatelias tähtitalvikki on kuitenkin taantunut etenkin maan eteläosassa. Metsien hakkuilla ja pirstoutumisella on ollut vaikutusta. Uudessa vuoden 2010 uhanalaisuusarvioinnissa tähtitalvikki luokitellaan ensimmäistä kertaa alueellisesti uhanalaiseksi eteläisimmässä Suomessa Lounaisella rannikkomaalla ja Ahvenanmaalla.

Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä ja WWF Suomi.

Lisätiedot:

Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän kausityöntekijä, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050-407 8285, luonnonkukat@sll.fi

Sinikka Kunttu, vs. järjestösuunnittelija, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 408 6422, sinikka.kunttu@sll.fi

Luonnonkukkien päivänä järjestettävät retket: www.sll.fi/luonnonkukat

Liitteenä lehdistökuva teemalaji tähtitalvikista (käytettävissä maksutta vuoden 2011 Luonnonkukkien päivän uutisoinnin yhteydessä, kuvalähteenä mainittava SLL /Seppo Parkkinen).

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs