Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lounais-Suomen ympäristökeskus suhtautuu kriittisesti Rajakarin läjitysalueen jatkokäyttöön

Lounais-Suomen ympäristökeskus suhtautuu kriittisesti Rajakarin läjitysalueen jatkokäyttöön

Julkaistu: 08.04.2009 klo 14:07
Julkaisija:

Turun Sataman ruoppaus ja ruoppausmassojen läjitys on noussut julkisessa sanassa viime päivien puheenaiheeksi. Tämä johtuu osin siitä, että kunnossapitoruoppausta koskeva uusi lupahakemus on parast´aikaa vireillä Länsi-Suomen ympäristölupavirastossa. Siksi asiaa koskeva kuulutus on ollut eri tahoilla nähtävillä ja lausunnolla. Lounais-Suomen ympäristökeskus on antanut lupavirastolle oman lausuntonsa 2.4.2009. Seuraavassa ydinkohdat Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunnon sisällöstä.

Turun Sataman ruoppaus ja ruoppausmassojen läjitys on noussut  julkisessa sanassa viime päivien puheenaiheeksi. Tämä johtuu osin siitä, että kunnossapitoruoppausta koskeva uusi lupahakemus on parast´aikaa vireillä Länsi-Suomen ympäristölupavirastossa. Siksi asiaa koskeva kuulutus on ollut  eri tahoilla nähtävillä ja lausunnolla. Lounais-Suomen ympäristökeskus on antanut lupavirastolle oman lausuntonsa 2.4.2009. Seuraavassa  ydinkohdat Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunnon sisällöstä.

Ympäristökeskus suhtautuu kriittisesti Rajakarin meriläjitysalueen käyttämiseen hakemussuunnitelman mukaisesti. Läjitysalueen kaikuluotaustuloksista voi päätellä, että ruoppausmassat eivät ole pysyneet paikoillaan. Tämän vuoksi Rajakarin läjitysalueen merikorttiin merkittyä eteläistä aluetta ei tule enää käyttää ruoppausmassojen läjitykseen.

Ympäristökeskuksen mielestä hakijan on heti alettava etsiä uutta läjitysaluetta. Ympäristökeskus arvioi Rajakarin läjitysalueen rajoitetun käytön riittävän siihen asti, että hakija on osoittanut uuden, tarkoitukseensa paremmin soveltuvan läjitysalueen ja hankkinut sille luvan. Uutta läjitysaluetta koskeva lupahakemus tulee ympäristökeskuksen mielestä  toimittaa ympäristölupavirastoon 3 vuoden kuluessa siitä laskettuna, kun nyt haetulle Rajakarin läjitysalueen käyttämiselle mahdollisesti myönnetty jatkolupa saa lainvoiman.

Ympäristökeskus huomauttaa myös, että Rajakarille voidaan sijoittaa vain puhtaiksi tai lievästi pilaantuneiksi luokiteltuja ruoppausmassoja – niin kuin tähänkin asti on menetelty. Pilaantuneet ruoppausmassat on viime vuosina sijoitettu Pansiossa olevaan eristysaltaaseen, jonka täytyttyä tulee varautua mahdollisimman nopeasti tuleviin tarpeisiin ja valmistella uusi likaisten massojen sijoituspaikka.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunto: Turun sataman kunnossapitoruoppaus ja ruoppausmassojen läjitys.pdf

Lisätietoja:

Vesistöinsinööri Juha-Pekka Triipponen puh 0400 854 012
Erikoissuunnittelija Harri Helminen puh 040 7238 834

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs