Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lieksasta kuolleena löytyneen pantasuden kuolinsyyksi varmistui nääntyminen ja kuivuminen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lieksasta kuolleena löytyneen pantasuden kuolinsyyksi varmistui nääntyminen ja kuivuminen

Tiedote.
Julkaistu: 17.09.2013 klo 15:05
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Elokuun 30. päivä Lieksasta kuolleena löytyneen pantasuden kuolinsyyksi on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksessa varmistunut nääntyminen ja kuivuminen. Sudella todettiin vanhoja ampumavammoja ympäri kehoa. Seurantapannan ei todettu aiheuttaneen sudelle vahinkoa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos lähetti suden Eviraan kuolinsyyn selvittämistä varten.

Eviran tutkimuksen mukaan eri puolilta suden kehoa löytyi kapseloituneita hauleja. Haulit olivat erikokoisia, ja niiden sijainnin perusteella laukauksia oli ammuttu ainakin kahdesta eri suunnasta. Vammojen parantumisasteen perusteella vammat olivat useita viikkoja, jopa kuukausia vanhoja. Vammat ovat Eviran raportin mukaan todennäköisesti haitanneet suden liikkumista ja saalistusta merkittävästi.

Sudesta löytyi myös vanhoja parantuneita kylkiluunmurtumia ja yksi huonosti parantunut murtuma. Ne ovat todennäköisesti syntyneet iskun tai töytäisyn seurauksena. Suden hampaat todettiin hyvin huonokuntoisiksi. Eviran raportin mukaan suden saamat ampumavammat ja muut vammat sekä hampaiden huonokuntoisuus ovat aiheuttaneet eläimen nääntymisen kuoliaaksi.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos oli pannoittanut suden maaliskuussa 2012 Kaakkois-Kuhmossa. Suden reviiri oli sittemmin Venäjän puolella. Heikkojen GSM-kenttien vuoksi sudesta on saatu harvakseltaan paikannuksia. Paikannustietojen perusteella susi palasi Suomeen elokuun alussa, mutta liikkui 13.8. lähtien jälleen Venäjällä. Takaisin Suomen puolelle susi siirtyi 18. elokuuta.

RKTL ei seuraa pannoitettujen eläinten paikannustietoja reaaliaikaisesti. Pihoilla käyneen suden liikkeitä RKTL selvitti poliisin pyynnöstä. Paikannustietojen perusteella suden todettiin olevan paikoillaan. RKTL:n ja poliisin edustajat kävivät hakemassa kuolleen suden.

Nälkiintynyt susi etsi ravintoa pihapiireistä ja tappoi yhden koiran.

Liite: Eviran tutkimustodistus (pdf)

Lisätietoja:

erikoistutkija Ilpo Kojola, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 0295 327 411 (susitutkimus ja paikannustiedot)
erikoistutkija Minna Nylund, Evira, puh. 040 489 3393 (kuolinsyytutkimus)
tutkija Marja Isomursu, Evira, puh. 040 512 1248 (kuolinsyytutkimus)

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs