Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lepakkoharrastuksen suosio kasvussa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lepakkoharrastuksen suosio kasvussa

Tiedote.
Julkaistu: 07.09.2011 klo 12:22
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Lepakkovuoden yleisöretkille on Suomessa osallistunut jo yli tuhat kiinnostunutta. Erityisesti lapset ovat olleet kiinnostuneita lepakoista. Kansainvälinen lepakkovuosi 2011 on jatkunut Suomessakin alkusyksyn lepakkoretkillä.

Tähän mennessä suosituimpaan retkeen osallistui Hämeen Jokioisilla 300 retkeläistä. Kaukaisimmat osallistujat Suomen lepakkoretkille ovat tulleet Saksasta ja Puolasta.

Lepakkoretkillä havainnoidaan lepakkotutkien avulla. Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia. Tavallisimpia lajeja ovat pohjanlepakko, vesisiippa, korvayökkö sekä viiksi- ja isoviiksisiippa.

Kesän lämpimät ja sateettomat kelit ovat suosineet retkeilyä. Kaikilla yli 50 retkellä on havaittu lepakoita. Yllättävän moni retkeläisistä on havainnut lepakon ensimmäistä kertaa. Parhailla retkillä on havaittu kolme lepakkolajia ja parisenkymmentä yksilöä. Salossa yleisö pääsi seuraamaan korvayökköä tutkijan kädessä.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ovat keränneet tietoa yhdistysten, luontokerhojen, kuntien ja Metsähallituksen järjestämistä retkistä, luennoista ja kursseista. Heinäkuun lopulla järjestettiin ensimmäistä kertaa Lepakkobongaus. Viikonlopun ajalta kertui havaintoja 86 paikalta. Suurin osa oli näköhavaintoja. Yleisin tunnistettu laji oli pohjanlepakko.

Lepakkovuoden tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja, kartuttaa lepakkotietämystä ja innostaa lepakkoharrastuksen aloittamiseen. Lepakoiden suojelussa ja perustiedon keräämisessä harrastajilla on merkittävä rooli.

“Lepakkovuoden osallistujamäärät kertovat lepakoiden todella kiinnostavan suomalaisia. Mielikuva pelottavista eläimistä on myös korjaantumassa, vaikka Draculasta ja Batmanista retkillä vielä supistaankin”, kertoo Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

 

Lisätietoja:

- Hannu Klemola, aluepäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. (02) 2355 255 tai 040 372 5301, hannu.klemola@sll.fi

- Eeva-Maria Kyheröinen, varapuheenjohtaja, Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry., puh. 040 721 8561, eeva-maria.kyheroinen@helsinki.fi

- Lepakkovuoden retki- ja tapahtumakalenteri: www.sll.fi/lepakot

- www.lepakko.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs