Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lasten eräleirin valtasi iloinen tekemisen meininki

Metsähallitus

Lasten eräleirin valtasi iloinen tekemisen meininki

Tiedote.
Julkaistu: 11.08.2015 klo 12:00
Julkaisija: Metsähallitus

Sipoonkorven kansallispuistossa järjestettiin 3.-7.2015 eräleiri 8 – 12 -vuotiaille tytöille ja pojille. Viikon mittainen päiväleiri oli täynnä ja sinne osallistui 23 lasta pääkaupunkiseudulta. Leirin järjestivät Metsähallituksen eräpalvelut yhteistyössä eräkummien kanssa.

Eräleirillä opeteltiin luonnossa liikkumiseen liittyviä tietoja ja taitoja, tarkkailtiin ja opittiin tunnistamaan eläinlajeja, tutustuttiin kalastukseen sekä riistanhoito- ja metsästysmenetelmiin yhdessä eränkäynnin harrastajien sekä Metsähallituksen eräpalveluiden ammattilaisten kanssa. Leirillä tutustuttiin aiheisiin leikkien, pelaten, sekä itse tehden ja kokeillen.

”Eräkasvatuksen tarkoituksena on opastaa lapsille ja nuorille metsän ja luonnon kunnioittamista. On tärkeää kertoa lapsille jokamiehenoikeuksista, miten liikumme metsässä ja miten käytämme luonnonantimia kestävästi, niin kalassa kuin metsällä”, sanoo eräsuunnittelija Madeleine Nyman Metsähallituksesta.

Eräkummi on suomalaisen eräperinteen puolestapuhuja

Eräkummi on vapaaehtoinen metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka kiertää kouluissa. Eräkummi on Metsähallituksen kouluttama metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka vapaaehtoisena kiertää kouluissa ja muissa tapahtumissa kertomassa lapsille ja nuorilla eräharrastuksista: luonnossa liikkumisesta, kalastuksesta, metsästyksestä ja riistanhoidosta. Eräkummin voi ”tilata” oman ryhmän vieraaksi maksutta.

”Eräkummeja on tarkoitus kouluttaa syksyn aikana lisää Pääkaupunkiseudulla ja ensi vuonna muuallakin Suomessa. Lisää kummeja tarvitaan, samoin esimerkiksi opettajia, jotka haluavat kummin vierailemaan luokkaansa. Eräkummi on suomalaisen eränperinteen puolestapuhuja ja eräopetuksen mahdollistaja”, kertoo eräkummien koordinaattorina toimiva eräsuunnittelija Johanna Vuollet.

Viikon aikana lapset tutustuivat leirillä olleiden eräkummien opastuksella erätaitoihin ja jokamiehenoikeuksiin mm. hulvattomien pantomiimiesitysten sekä hauskojen visailujen ja rastiratojen siivellä. Opitut tiedot ja taidot testattiin viimeisenä päivänä leikkimielisissä leiriolympialaisissa.

Eräpassi - lasten oma eräpäiväkirja opituille taidoille

Leirillä opitut taidot kirjattiin lapsille kehitettyyn eräpassiin, jonka on suunnitellut leirin päävetäjä eräsuunnittelija Johanna Vuollet. Passi toimi eräleirillä muistikirjana päivän aikana opituille erätaidoille.

”Vanhemmilta saadun palautteen mukaan leiripäivien tapahtumista keskusteltiin iltaisin. Osa lapsista innostui leirin aihepiireistä tosissaan ja eräharrastuskipinä taisi syttyä myös muutamaan kaupunkilaisvanhempaan. Tällaisille matalan kynnyksen eräkokemuksille on selvästi tilausta mikä on tietysti meille iloinen uutinen!”, Johanna kertoo hymyillen saamastaan palautteesta.

”Eräpassin kautta lapset ja nuoret pääsevät tutuksi eränkäynnin kanssa. Eräpassit löytyvät netistä erapassi.fi. Materiaali on kaikkien käytettävissä niin koulujen, kerhojen kuin yhdistystenkin tai vaikka perheiden”, Johanna rohkaisee eri ryhmiä tutustumaan eräpassien sisältöihin.

Lapsilta saatu suora palaute kertoo että eräleiri oli kesän yksi kohokohdista. Lapset nauttivat kun pääsevät itse tekemään ja kokemaan yhdessä. Hauskin päivä leirillä oli lasten mielestä metsästyspäivä ja erityisesti jousiammuntaan tutustuminen, metsästyskoirien koulutus sekä se kun sai tehdä itse trangialla ruokaa. Eräleirillä olikin iloinen tekemisen meininki koko viikon ajan. Lapset iloitsivat yhteen ääneen viimeisenä päivänä että he ovat mukana myös ensi kesänä.

Alustavien suunnitelmien mukaan seuraava leiri järjestetään Espoossa kesäkuussa 2016.

Lisätietoja eräkummeista ja eräleiristä antavat

www.eraluvat.fi/ajankohtaista/hankkeet/erakummi.html

www.eraluvat.fi/erapalvelut/erapassi.html

Johanna Vuollet, eräsuunnittelija, Metsähallitus, p. 0407519750, johanna.vuollet@metsa.fi

Madeleine Nyman, eräsuunnittelija, Metsähallitus, p. 0205 64 4685, madeleine.nyman@metsa.fi

Kuvat: Metsähallitus

Liitetiedostot

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs