Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lapinjärven metsähakkuisiin otettiin aikalisä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lapinjärven metsähakkuisiin otettiin aikalisä

Tiedote.
Julkaistu: 28.01.2015 klo 13:25
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja WWF kävivät tiistaina 27.1. keskustelun Lapinjärven Ilveskallion ympäristön metsiin esitetyistä hakkuista Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Metsähallituksen kanssa.

Viikissä LUKE:n tiloissa järjestetyssä tapaamisessa sovittiin, että suunniteltuihin 30 hehtaarin väljennyshakkuisiin otetaan aikalisä. Yhteisen näkemyksen etsimiseksi keskustelua jatketaan myöhemmin paikan päällä metsässä. Tavoitteena on sovittaa yhteen alueen merkittävien luontoarvojen suojelu ja metsän käyttö kuusen geneettisen monimuotoisuuden turvaamiseen.

Luontojärjestöt ovat esittäneet Lapinjärven Ilveskallion ympäristön valtion omistamia metsiä suojeltavaksi. Kyseessä on luontoarvoiltaan yksi Itä-Uudenmaan merkittävimmistä yhtenäisistä metsäalueista, jolla on havaittu kymmeniä uhanalaisarvioinnissa listattujen lajien esiintymiä.

Alue on Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsä, josta osa on varattu kuusen geneettisen monimuotoisuuden säilyttämiseen. Alueen hakkuusuunnitelmat herättivät julkista keskustelua edellisen kerran vuonna 2011.

Luonnonsuojeluliitto on vaatinut päättäjiltä toimia, joilla Metsähallituksen omavaltaisesti pienentämä Etelä-Suomen metsien suojelumäärä saataisiin vastaamaan poliittisia päätöksiä.

Ympäristöjärjestöt ovat tutkineet Metsähallituksen viime syksynä julkistamat, noin 13 000 hehtaarin metsiensuojelurajaukset ja löytäneet niistä lähes 2 000 hehtaaria jo kertaalleen suojeltuja metsiä. Korjaavat suojelutoimet valtionmailla tulisi aloittaa heti. Etelä-Suomen metsistä on suojeltu vain pari prosenttia.

Lisätiedot:

Virpi Sahi, Suomen luonnonsuojeluliitto, suojeluasiantuntija, virpi.sahi@sll.fi, 050 308 24 57

Jyri Mikkola, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, metsätalousinsinööri, puh. 0400 372 433

- Luontojärjestöjen suojelurajausesitys 2012, Ilveskallion ympäristön metsät (Lapinjärvi)

- Luontojärjestöjen vetoomus Lapinjärven tutkimusmetsän hakkuiden lopettamiseksi ja luontoarvojen suojelemiseksi 21.9.2011

Kuva:Kuusi taimettuu luontaisesti Lapinjärven geenireservimetsässä/Greenpeace

Liitetiedostot

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi
puh. + 358 50 564 2283

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs