Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lampaat laiduntavat Hämeen linnan valleilla keskiviikkona 17.6.

Senaatti-kiinteistöt

Lampaat laiduntavat Hämeen linnan valleilla keskiviikkona 17.6.

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2015 klo 09:21
Julkaisija: Senaatti-kiinteistöt

Senaatti-kiinteistöt kokeilee Hämeen linnan vallien nurmella laidunnusta.  Vallit ovat jyrkkyytensä vuoksi vaikeita hoitaa ihmisvoimin ja tavoitteena on testata laiduntamista yhtenä vaihtoehtoisena hoitotapana.

Lampaat tuodaan linnan vallien nurmelle yhdeksi päiväksi keskiviikkona 17.6. klo 10, ja ne lähtevät takaisin kotiinsa Villin Lampaan tilalle Hämeenlinnan Lammille noin klo 14-15 aikoihin.  Lampaat ovat lampuri Hertta Heinosen. Lampaita on mukana kokeilussa 10-15 kappaletta. Lampaita vahtivat lampurin lisäksi kaksi paimenrotuista koiraa bordercollie Pöysti ja Australian Koolie Meena, jotka ovat arkitöissä Villin Lampaan tilalla. Koirien tehtävä on pitää katras paikoillaan ja näyttää lampaille, mihin kulloinkin paimenessa ollessa leiri perustetaan, jolloin lammas rauhoittuu syömään.

Lampaat ovat pääosin norjalaista rygja rotua, joka sopii hyvin Suomen sääolosuhteisiin ja nauttii myös talvella ulkoilusta eikä hätkähdä pieniä pakkasia.  ”Todennäköisesti lammas syö noin kaksi tuntia, jonka jälkeen asettuu märehtimään makuulle ehkä tunniksi. Sitten se taas syö. Koirat lähinnä makoilevat ja jolkottelevat hakemaan joukosta liian kauaksi harhaillet takaisin katraaseen”, kertoo lampuri Hertta Heinonen lampaiden ja koirien työpäivästä valleilla.

Paras paikka yleisölle seurata laiduntamista on vallihautojen toisella puolella, josta näkee parhaiten ja jolloin myöskään lammas ei stressaannu, kun yleisö ei tule liian lähelle.  

Lampaita paimentavat koirat ovat avoimia ja ihmisystävällisiä, mutta töissä ollessaan täysin omistautuneita työlleen, eivätkä ota kontaktia vieraisiin ihmisiin.  Pöysti ja Meena eivät pidä vierasta ihmistä katraalle uhkana, eivätkä lapset  ole katraalle koskaan uhka. Usein koira asettuu pienen lapsen eteen poikittain katraan ja lapsen väliin suojellakseen lasta lampaan uteliailta töytäisyiltä.  Koirien tulisi antaa työskennellä rauhassa ja muut koirat pitää kiinni Linnan puiston ja Hämeen linnan alueella klo 10-15 välillä, jotta laidunnusta saadaan kokeiltua rauhassa.  

Päivän tarkoituksena on testata muun muassa, miten paljon lampaat syövät kasvustoa, mikä kelpaa ja mikä jää syömättä, onko yleisöstä ja muista koirista haittaa laidunnukselle. Lampaiden laiduntaminen turvataan aidatulla laidunalueella, jossa on kevyet siirrettävät aidat.

Jos kokemukset ovat positiivisia, laidunnuksesta saattaa tulla pysyvämpi hoitomuoto. ”Odotamme hyvinkin positiivisia tuloksia. Laidunnus olisi tarpeellista tulevaisuudessa tuolla pienellä vajaan hehtaarin alueella kerran viikossa kesäkaudella”, toteaa maisemasuunnittelija Auli Hirvonen, joka on mukana testipäivänä kertomassa asiasta yleisölle.  Myös Hertta Heinonen on lupautunut vastailemaan kysymyksiin laiduntamisesta ja lampaiden sielunelämästä.  

Lisätietoja:
Kiinteistöpäällikkö Jouko Ketola, Senaatti-kiinteistöt p. 0205 811 484
Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Auli Hirvonen, ProAgria Etelä-Suomi p. 0400 864 494

http://villinlampaan.blogspot.fi/
www.lampaan.fi

 

 

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitoksena toimiva työympäristö- ja toimitila-asiantuntija. Haluamme yhdessä asiakkaidemme kanssa tehdä Suomen valtiosta uusien työnteon tapojen edelläkävijän ja luoda työympäristöjä joissa innostutaan, onnistutaan ja viihdytään. Huolehdimme valtion kiinteistövarallisuudesta yhteiskuntavastuullisesti ja luomme osaamisellamme arvoa yhteiskunnalle. www.senaatti.fi 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs