Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Lakiuudistus vastaa Talvivaaran opetuksiin

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lakiuudistus vastaa Talvivaaran opetuksiin

Tiedote.
Julkaistu: 16.11.2012 klo 11:59
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä ympäristönsuojelulain uudistus parantaa ympäristön tilaa ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Uudistus on tarpeen muun muassa Talvivaaran esille tuomien ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Ympäristönsuojelulain uudistusta valmistellut työryhmä lopetti torstaina työnsä ja lakiesitys lähti lausuntokierrokselle.

"Uusi ympäristönsuojelulaki toteuttaa teollisuuspäästödirektiivin vaatimukset ja paikkaa korkeimman hallinto-oikeuden tuomioissaan huomaamat vanhan lain porsaanreiät", sanoo Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Esityksessä luontoarvojen asema paranee nykylakiin verrattuna. Ympäristölupaa ei tule myöntää kohteille, joilla on merkittäviä valtakunnallisia tai aluellisia luontoarvoja.

"Tämä ei lopeta turpeen käyttöä Suomessa, mutta nyt ohjataan turvetuotanto luontoarvoiltaan vähempiarvoisille soille valtineuvoston suostrategian mukaisesti", sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Energia- ja materiaalitehokkuudelle voidaan antaa tarvittaessa lupaehtoja. Kansalaisten ja järjestöjen mahdollisuudet pistää vireille lupien ja tarkkailuohjelmien muutoksia paranevat. Valvontamaksuilla tehostetaan ympäristöhallinnon voimavaroja.

Luonnonsuojeluliitto ei ollut valvonta-asioita käsitelleessä alatyöryhmässä, joten liitto tulee esittämään lausunnossaan muitakin uudistuksia. Esimerkiksi vireillepanoista tulevat hallintopakkoasiat tulee siirtää TEM:n ohjaamista ELY-keskuksista puolueettomammalle aluehallintoviranomaiselle (AVI). Ympäristörikoksista ilmoittamisesta pitää tehdä virkamiehille pakollista. Tällä hetkellä esimerkiksi kunnan lautakunta voi päättää poliittisesti, että ympäristörikosasiaa ei ilmoiteta poliisille.

Mahdollisuutta siirtää lupa-asioita ja valvontoja valtiolta kunnille ei tule Luonnonsuojeluliiton mielestä laajentaa. Kun Talvivaarassa valtion aluehallintokaan ei selviytynyt kunnialla, niin kaivoksia ja muita teollisia hankkeita ei voi mitenkään siirtää kuntien vastuulle. Jatkotyötä tarvitaan vielä lupaa tarvitsevien hankkeiden luettelon täydentämiseksi ja vesien suojelun parantamiseksi.

 

Lisätietoja:

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400-615 530

- johtava asiantuntija Ilpo Kuronen, puhelin 0400-153 133

- hallituksen jäsen Pertti Sundqvist, puhelin 050-432 8281

- suojelupäällikkö Jouni Nissinen, puhelin 040-828 1881

__

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen(at)sll.fi, www.sll.fi

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin ympäristöjärjestö.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs