Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kuuttien hengenvaarallinen aika alkaa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Kuuttien hengenvaarallinen aika alkaa

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2015 klo 17:31
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorpan kuuttien suojaksi laaditut keväiset kalanpyydysrajoitukset loppuvat 30.6, mikä tietää hengenvaarallisen ajan alkamista keväällä syntyneille kuuteille. Viime vuonna kolme kuuttia kuoli verkkoihin heti kalastusrajoitusten loputtua, ja kuolemista on arvioitu tulevan tietoon alle puolet. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaakin Saimaan norppavesillä kalastavia jättämään verkot vapaaehtoisesti naulaan ja kalastamaan norppaturvallisesti.

Keväiset kalastusrajoitukset suojaavat kuutteja alkukesän ajan keskeisimmillä lisääntymisalueilla. Kalanpyydyskuolemien vuoden kokonaismäärä ei ole kuitenkaan laskenut viime vuosina, sillä pyydyskuolemia tapahtuu loppukesällä. Myös rajoitusaikaan voi tapahtua pyydyskuolemia. 29.6. YLE Etelä-Savo uutisoi Puumalassa rajoitusalueella katiskaan kuolleesta norpasta.     

"Heinäkuusta on tullut norpalle vaarallisin kuukausi sen jälkeen, kun keväisiä 30.6. päättyviä kalastusrajoituksia lisättiin vuonna 2011", kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Myös talviverkkoihin kuolee norppia. Lisäksi kalastusrajoitukset eivät kata riittävästi norppien elinalueita.

"Tilastot kertovat selvästi, että kalastusrajoitusten kesto on liian lyhyt. Puutteita on myös aluerajauksissa. Lisäksi leudot talvet vaikeuttavat imetystä, jolloin kuutit ovat usein kesällä myös tavanomaista heiveröisempiä ja alttiimpia jäämään kalanpyydyksiin", Tiainen painottaa.

 

Kalastusrajoituksia tulisi laajentaa

Tehokkain tapa vahvistaa saimaannorpan kantaa on vähentää kalanpyydyskuolemia. Erityisesti verkot ovat norpille vaarallisia.

Kalanpyydysrajoitusten jatkoa mietitään parhaillaan maa-ja metsätalousministeriön asettamassa työryhmässä. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä rajoituksia tulisi laajentaa alueellisesti ja ajallisesti. Myös uudessa hallitusohjelmassa todetaan, että saimaannorpan suojelu varmistetaan yhdessä paikallisen väestön ja tahojen kanssa.

Suomen perustuslaki antaa mahdollisuuden rajoittaa omaisuuden suojaa erityisen luonnonarvon säilymisen takia.

“Pitkälle meneviä kalastusrajoituksia- ja kieltoja voidaan peruslain estämättä säätää uhanlaisen lajin suojelemiseksi. Äärimmäisen uhanalainen saimaannorppa ansaitsee tällaisen suojan. Kalastusrajoitukset saimaannorpan suojelemiseksi ovat perustuslaista ammennettu tahtotila," sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

"Saimaannorppa elää sukupuuton partaalla, ja sen kannan kasvu on ollut viime vuosina erittäin heikkoa tai sitä ei ole voitu osoittaa lainkaan. Norpan pelastamiseksi kanta pitäisi saada voimakkaaseen kasvuun", jatkaa Tiainen.

Verkkojen lisäksi myös löysänieluiset katiskat ovat kuuteille vaarallisia. Tavallisen katiskan saa helposti norppaturvalliseksi nielurajoittimella, jonka voi noutaa maksutta Suomen luonnonsuojeluliiton jakelupaikoista Saimaan alueilla.

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija, kaarina.tiainen@sll.fi, p. 050 530 3270.

Ilpo Kuronen, Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija, ilpo.kuronen@sll.fi, p. 040 015 3133.

Katiskan nielurajoitinten jakelupaikat:
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/saimaannorppa/nielurajoittimien-jakelupaikat

Kartta saimaannorpan elinalueesta SLL:n verkkosivuilla:
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/saimaannorppa/kuvat/norppakartta

 

Matti Nieminen
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050 564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs