Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kuusistonlahdelle saatiin yhteistyöllä uusi lintutorni

Metsähallitus

Kuusistonlahdelle saatiin yhteistyöllä uusi lintutorni

Tiedote.
Julkaistu: 12.05.2016 klo 15:13
Julkaisija: Metsähallitus

Kuusistonlahden eteläinen lintutorni palvelee linnuista kiinnostuineita jälleen. Uusi torni saatiin rakennettua monen toimijan yhteistyöllä ja rahoituksella.

Kaarinan kaupungissa Kuusiston Fiskarinsuntissa sijaitseva Kuusistonlahden lintutorni on Varsinais-Suomen tärkeimpiä lintutorneja. Lintutorni todettiin viime syksynä kuitenkin niin huonokuntoiseksi, että asiakasturvallisuuden takia Metsähallitus joutui sulkemaan tornin. Sulkeminen herätti lintuharrastajien keskuudessa huomiota sekä halun vaikuttaa tornin uusimisen rahoitusmahdollisuuksiin. Lintuharrastajien aktiivisuuden ansiosta tornin uusimiseen sitoutuikin useampi taho. Metsähallituksen lisäksi uuden tornin rahoitukseen osallistuivat Kaarinan kaupunki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Turun lintutieteellinen yhdistys sekä moni yksittäinenkin lintuharrastaja talkootyötä tekemällä.

Kaarinan kaupungin ympäristöpäällikkö Jouni Saario tietää että Kuusiston ns. eteläinen lintutorni on erittäin suosittu paikka kaarinalaisten ja lounaissuomalaisten lintuharrastajien joukossa. ”Kun vanha torni lahosi, niin oli itsestään selvää, että uusi on saatava ja nopeasti. Olemme erittäin tyytyväisiä asian ripeään käsittelyyn ja hyvään henkeen ja yhteistyöhön. Minusta tätä yhteisrahoitusta voi käyttää mallina muuallakin. ”

Lintutornin ympäristöä on hoidettu tähänkin asti enimmäkseen lintuharrastajien voimin. Vanha torni purettiin pitkälti talkootyöllä ja Turun lintutieteellinen yhdistys osallistui myös varsinaiseen rahoitukseen. ”Kuusistonlahden eteläisen lintutornin valtteja on, että vesilintuja ja kahlaajia pääsee tarkkailemaan melko läheltä” Turun lintutieteellisestä yhdistyksestä todetaan.

Kuusiston alueen palveluihin kuuluu toinenkin lintutorni, ns. Kartanon rannan torni. Metsähallituksen puistonjohtaja Henrik Jansson korostaa, että tornien sijainti Kuusiston piispanlinnan raunioiden ja Kappelinmäen läheisyydessä tekee kohteesta kiinnostavan kenelle tahansa, ja edellyttää palvelujen kehittämistä kokonaisuutena.

Uuden lintutornin rakennusbudjetti oli noin 30 000 euroa, lisäksi moni taho laittoi hankkeeseen työaikaansa. Itse rakentamisen urakoi Oy Ska-Paln Ab Paraisilta. Tornilla on arvioitu käyvän vuosittain vähintään 6 000 kävijää, mutta käyntimäärien on havaittu olevan kasvussa. Alue on ilmeisen tärkeä lintuharrastajille.

Lisätietoja:

Kaarinan kaupunki: Jouni Saario, ympäristöpäällikkö, p. 02 588 4820, jouni.saario@kaarina.fi

Turun Lintutieteellinen yhdistys: Esa Lehikoinen, puheenjohtaja, p. 040 5904945, puheenjohtaja@tly.fi

Varsinais-Suomen ELY-keskus: Esko Gustafsson, osastopäällikkö, p. 040 7699025, esko.gustafsson@ely-keskus.fi,

Metsähallituksen luontopalvelut: Trygve Löfroth, erikoissuunnittelija, p. 0400 786990, trygve.lofroth@metsa.fi

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut  suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.


Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs