Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » KUTSU MEDIALLE: Ympäristöystävällistä hiilidioksidin talteenottoa Järvikylän kasvitarhalla

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

KUTSU MEDIALLE: Ympäristöystävällistä hiilidioksidin talteenottoa Järvikylän kasvitarhalla

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2014 klo 10:11
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Tervetuloa tutustumaan ympäristöystävälliseen hiilidioksidin talteenottoon.

Aika
: keskiviikkona 8.10. klo 10.00
Paikka: Famifarm Oy, Kartanotie 6, 79600 Joroinen

Tiedotustilaisuudessa esitellään veden kierrättämiseen perustuvaa hiilidioksidin talteenottomenetelmää kasvitarhalla. Tilaisuus kestää noin tunnin.

Paikalla haastateltavissa ovat Mikkelin ammattikorkeakulun ja Famifarm Oy:n edustajat. Tilaisuudessa on valokuvaaja, ja kuvia on saatavilla tilaisuuden jälkeen. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä lähteen mainiten.

Lämpimästi tervetuloa!

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA 8.10. klo 12

Ympäristöystävällistä hiilidioksidin talteenottoa Järvikylän kasvitarhalla

Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) kehittämä hiilidioksidin talteenottomenetelmä erottaa hiilidioksidin teollisuuden savukaasuista veden avulla. ”Vesipesu” on ympäristölle ystävällinen talteenottotapa, sillä haitallisia kemikaaleja ei tarvitse käyttää. Menetelmää testataan nyt Famifarm Oy:n Järvikylän kasvitarhalla Joroisissa.

Vesiabsorption avulla hiilidioksidi saadaan ympäristöystävällisesti erotettua ja otettua talteen teollisuuden savu- tai prosessikaasuista. Mamkissa kehitettyä, patentoitua savukaasupesuria testataan nyt käytännössä Järvikylän kasvitarhalla Joroisissa.

- Syyskuun alkupuolella aloitimme hiilidioksidin talteenoton kasvihuoneen vieressä olevan voimalaitoksen savukaasusta. Tarkoituksena on, että savukaasuista erotettu hiilidioksidikaasu olisi käytettävissä kasvihuoneissa hiilidioksidilannoitukseen. Tämän vuoksi selvitämme myös muun muassa kaasun rikin ja typen oksidien pitoisuuksia, tutkija Teijo Linnanen Mikkelin ammattikorkeakoulun Kuitulaboratoriosta kertoo.

Joroisissa laitteistolla on saatu hiilidioksidia erotettua ja rikastettua hyvin. Erotettavaan hiilidioksidikaasuun mahdollisesti rikastuvien haitallisten aineiden kartoittaminen ja niiden poistomenetelmien tutkiminen on kuitenkin vielä kesken. Vesikiertoon perustuvan laitteiston testausta pystytään jatkamaan kasvitarhalla pakkasten tuloon saakka.

Farmifarm Oy toimittaa koko Suomeen salaatteja ja yrttejä Järvikylä-tuotemerkillä. Kasvitarhalla käytetään hiilidioksidia kasvilannoitukseen vuosittain yli miljoona kiloa. Kasvilannoitus hiilidioksidilla tarkoittaa ilmakehän hiilidioksidin sitoutumista kasveihin yhteyttämisessä. Hiilidioksidin talteenoton avulla kasvitarhalle voisi syntyä säästöjä tulevaisuudessa, kun oman voimalaitoksen savukaasusta erotettua, puhdistettua hiilidioksidia voisi käyttää kasvien hiilidioksidilannoitukseen.

- Alustavien testausten perusteella näyttää, että tämä voisi toimiakin käytännössä. Olemme varovaisen kiinnostuneita teknologian käytöstä, kunhan kaupallisen tuotteen kehitys etenee, arvioi Famifarm Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pehkonen.  

Rohkaisevia tuloksia

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n alustavan arvioinnin mukaan Mamkin kehittämä prosessi on toimiessaan kilpailukykyinen kaupallisiin hiilidioksidin talteenottoprosesseihin verrattuna, etenkin pienissä teollisuuden yksiköissä.  

Maailmalla hiilidioksidin talteenotossa käytetään laajalti amiinimenetelmää, johon liittyy kemikaalien vuoksi ympäristö- ja terveysriskejä. Mamkin menetelmässä hyödynnetään ainoastaan paineen, lämpötilan sekä nesteen ja kaasun virtausnopeuksien muutoksia.

- Viemme innovaatiota eteenpäin lisätestauksilla yhdessä teollisuuden kanssa.  Uskomme, että teknologialla on kysyntää ja se voi luoda uusia työpaikkoja maakuntaan. Lisäksi teollisuuden tuottaman hiilidioksidin talteenoton tehostaminen on mitä keskeisintä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kannalta, vararehtori, kehitysjohtaja Kalevi Niemi Mamkista toteaa.

Patentoidun keksinnön tuottaneen kehittämisprojektin tutkimuspäällikkönä toimi tekniikan tohtori Hannu Kuopanportti ja tutkijana diplomi-insinööri Teijo Linnanen. Kehitystyössä ovat ammattikorkeakoulun tutkijoiden lisäksi olleet mukana Savonlinnan Yrityspalvelut Oy, Control Express Finland Oy, Mekateam Oy ja Wetend Technologies Oy.

Kuitulaboratorio on Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonlinnassa sijaitseva noin kahdenkymmenen tutkijan muodostama yksikkö, jota parhaillaan laajennetaan Etelä-Savon maakuntaliiton myöntämällä EU-rahoituksella.


Lisätietoja

Kalevi Niemi, vararehtori, kehitysjohtaja, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 569 8901

Jukka Pehkonen, toimitusjohtaja, Famifarm Oy, p. 0500 787 600

Kuvapyynnöt

Suvi Sikstus, viestintäsuunnittelija, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 652 6470, suvi.sikstus(at)mamk.fi

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs