Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kulttuuritukun maaperää puhdistetaan Hämeenlinnassa

Hämeen ympäristökeskus

Kulttuuritukun maaperää puhdistetaan Hämeenlinnassa

Julkaistu: 31.03.2009 klo 09:08
Julkaisija: Hämeen ympäristökeskus

Hämeen ympäristökeskus on antanut Hämeenlinnan kaupungille päätöksen pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy:n alueella sijaitsevan Kulttuuritukun lattiarakenteiden alapuolisesta maaperästä on tutkimuksissa löytynyt kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia.

Hämeen ympäristökeskus on antanut Hämeenlinnan kaupungille päätöksen pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy:n alueella sijaitsevan Kulttuuritukun lattiarakenteiden alapuolisesta maaperästä on tutkimuksissa löytynyt kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia. Maaperä puhdistetaan Kulttuuritukun muutosrakentamisen yhteydessä vaihtamalla maaperän massat niillä alueilla, joilla puretaan betonisia lattiarakenteita ja tehdään kaivutöitä, kuten katsomo- ja näyttämöalueilla. Työ aloitetaan kevään 2009 aikana.

Tiedossa ei ole mitään yksittäistä maaperän pilaantumista aiheuttanutta vahinkoa tai merkittävää päästöä, vaan haitta-aineet ovat todennäköisesti peräisin alueen täyttöön käytetystä maa-aineksesta tai alueen teollisesta toiminnasta. Hämeenlinnan verkatehdas toimi aloitti toimintansa vuonna 1895, ja ainakin osa kunnostettavasta rakennuksesta on ilmeisesti peräisin jo tuolta ajalta. Varsinaisen verkatehtaan toiminta päättyi vuonna 1963. Rakennuksessa on vuosien varrella ollut verkatehtaan lisäksi ilmeisesti myös lasikuituvalmistusta, tukkumyyntitoimintaa ja autovarikko.

Puhdistettava kohde ei ole vedenhankintaa varten tärkeällä pohjavesialueella. Lähin pohjavesialue (Ahvenisto 0410902, luokka I) on noin 2,1 kilometrin päässä lännessä ja lähin pohjavedenottamo  noin 2,8 kilometrin päässä etelän puolella. Vanajavesi on kohteen länsipuolella noin 150 metrin päässä.

Kulttuuritukku on viime aikoina toiminut Hämeenlinnan kaupunginteatterin teatteritilana. Alueelle rakennetaan muun muassa teatteri- ja ravintolatiloja. Kulttuuritukun sisäosien lisäksi on tarkoitus kunnostaa rakennuksen itäpuolella oleva pysäköintialue. Alueille, joilta puretaan lattiarakenteita, on tiukemmat puhdistusvaatimukset kuin paikoitusalueelle.

Puhdistustyön laatua pitää valvoa. Lopuksi maaperän puhtaus on varmistettava maaperästä otettavilla näytteillä. Puhdistustyöstä pitää tehdä loppuraportti ja maaperään puhdistuksen jälkeen mahdollisesti jäävien haitta-aineiden pitoisuudet selvittää. Loppuraportti ja selvitys on toimitettava Hämeen ympäristökeskukselle ja Hämeenlinnan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Lisätietoja

Ympäristöinsinööri Maria Väänänen, Hämeen ympäristökeskus, Puh. 040 8422 650

Tiedotus

Riitta Turunen, Hämeen ympäristökeskus, puh. 040 8422 680

Päätös (pdf-tiedosto, 204 kB)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs