Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kovat tuulet riepottelivat eteläisen Suomen metsiä

Maa- ja metsätalousministeriö

Kovat tuulet riepottelivat eteläisen Suomen metsiä

Tiedote.
Julkaistu: 03.01.2015 klo 21:33
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Tammikuun toisen ja kolmannen päivän kovat tuulet ovat vahingoittaneet puita eri puolilla eteläistä Suomea. Kaikkein voimakkaimmat noin 20m/s puuskat osuivat rannikolle ja hieman heikentyneinä Keski-Suomen alueelle. Tuulenkaadot ovat yksittäisinä puina tai pieninä puuryhminä, eikä laajamittaisia yhtenäisiä tuhoja ole todennäköisesti tapahtunut. Vahingoittuneen puuston määrä on todennäköisesti tuhansista kuutiometreistä kymmeniintuhansiin, joka on arvoltaan noin 0,5-5 milj.euroa.

Vuonna 2013 Seijan, Einon ja Oskarin päivien kovat tuulet kaatoivat yhteensä noin neljä miljoonaa kuutiota puustoa.

Hajallaan olevien tuhopuiden korjuu on hidasta ja hankalaa. Metsänomistaja voi halutessaan jättää kaatuneet lehtipuut ja pienet määrät havupuita metsään lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Jos vahingoittuneita kuusipuita on yli kymmenen kuutiometriä hehtaaria kohden, tulee tuon määrän ylittävä osuus poistaa metsästä hyönteistuhojen torjumiseksi viimeistään ensi kesään mennessä. Männyllä vastaava raja-arvo on 20 kuutiometriä hehtaarilla. Hyönteistuhoriskejä on erityisen tärkeä ehkäistä kuusikoissa, joita kirjanpainajat vaivaavat jo ennestään.

Metsäkeskus muistuttaa, että myrskypuiden korjuu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Omatoimista myrskytuhopuiden korjuuta ei suositella. Myrskytuhopuiden korjuu vaatii erityistä huolellisuutta ja turvallisuuden takaamiseksi se suositellaan tehtäväksi koneellisesti. Myös tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on vältettävä. Erityisesti on huolehdittava, etteivät lapset mene leikkimään myrskytuhopuiden tai niiden juurakoiden läheisyyteen.
Metsää tuhoalueella omistavan kannattaa olla yhteydessä metsänhoitoyhdistykseen, metsäpalveluyrittäjään tai metsäyhtiöön jatkotoimia varten.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Teemu Seppä, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 158
valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen, Suomen metsäkeskus, p. 0400 653863
Suomen metsäkeskuksen myrskytuhosivusto:
http://www.metsakeskus.fi/myrskypuiden-korjuu

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs