Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kotimainen luomu on suosituinta

Maa- ja metsätalousministeriö

Kotimainen luomu on suosituinta

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2013 klo 10:00
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti otakantaa.fi -palvelussa luomuaiheisen kyselyn ja keskustelun maalis-huhtikuussa. Keskustelu luomutuotannon ja -tuotteiden lisäämisestä kävi vilkkaana, siihen kirjoitettiin 359 mielipidettä. Luomutuotteiden käyttämistä koskevaan kyselyyn tuli 309 vastausta. Hallituksen luomuohjelmaluonnoksesta oli mahdollisuus jättää kommentteja ja tätä mahdollisuutta käytti kuusi keskustelijaa.

"Lisää luomua - miksi, miten?" -kyselyn vastauksista käy ilmi, että vastaajista 36 prosenttia haluaa mieluiten ostaa kotimaisia luomutuotteita. Sekä koti- että ulkomaista luomua ilmoitti käyttävänsä neljännes vastaajista. Pelkästään ulkomaista luomua ei ostanut yksikään vastaajista ja 38 prosenttia kertoi, ettei käytä lainkaan luomutuotteita.

− Kysely antoi hyvää tietoa kuluttajien asenteista ja toiveista. Kotimaista luomua käytetään ja halutaan, se on erittäin hyvä uutinen, toteaa luomuohjelmaa valmistellut maatalousylitarkastaja Leena Seppä maa- ja metsätalousministeriöstä.

Luomun ympäristöystävällisyys vetoaa

Miksi käytät luomua -kysymykseen 27 prosenttia valitsi vaihtoehdoksi luomuviljelyn ympäristöystävällisyyden ja kestävyyden. Viidennes vastaajista piti tärkeimpänä sitä, että luomutuotannossa käytetään vain luonnosta peräisin olevia lannoitteita ja torjunta-aineita ja toinen viidennes sitä, että luomu luo pienille elintarvikejalostajille uusia mahdollisuuksia.

16 prosenttia vastaajista arvosti korkeimmalle luomun tiukan valvonnan ja 15 prosentille eniten merkitsi se, että luomu tuo viljelijöille paremman toimeentulon. Keskusteluissa moni nosti esille luomutuotannon vahvuutena myös sen, että tuotantotapa takaa eläimille mahdollisuuden luonnonmukaisempaan elämään.

Luomuvalikoima monen mielestä suppea ja kallis

Kyselyssä selvitettiin myös syitä, jotka estävät lisäämästä luomuruoan käyttöä. 32 prosenttia vastaajista totesi, että luomu ei kiinnosta lainkaan. Neljäsosa vastaajista valitsi vaihtoehdon luomuvalikoima on liian suppea ja toinen neljännes piti estävänä tekijänä luomutuotteiden kallista hintaa. Luomutuotteiden vaikea löydettävyys oli este 19 prosentille vastaajista.

Tänään käynnistyvät lähiruoka- ja luomumessut Helsingin Messukeskuksessa avaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Hallituksen lähiruokaohjelma ja luomuohjelma ovat messuilla esillä ja niistä voi keskustella osastolla 2K61.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousylitarkastaja Leena Seppä, p. 0295 16 2373
sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@mmm.fi

 


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs