Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnitelma valmistumassa Someron Halkjärvelle

Kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnitelma valmistumassa Someron Halkjärvelle

Julkaistu: 27.11.2008 klo 12:43
Julkaisija:

Someron Halkjärven ympäristössä on syksyn aikana pyritty löytämään keinoja maatalousalueilta tulevan ulkoisen kuormituksen vähentämiseen. Kartoituksessa etsittiin sopivia kohtia vesiensuojelukosteikoille ja suojavyöhykkeille.

Alueella runsaasti kiinnostusta kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden perustamiseen

Someron Halkjärven ympäristössä on syksyn aikana pyritty löytämään keinoja maatalousalueilta tulevan ulkoisen kuormituksen vähentämiseen. Kartoituksessa etsittiin sopivia kohtia vesiensuojelukosteikoille ja suojavyöhykkeille.

Lounais-Suomen ympäristökeskus on tehnyt syksyn aikana monivaikutteisten kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnittelua. Monivaikutteisten kosteikkojen päätarkoitus on vesiensuojelu, mutta ne parantavat usein myös maisemaa ja linnuston elinolosuhteita sekä lieventävät tulvahaittoja. Tarkoitus on löytää sopivia kohteita toteutettavaksi maatalouden ei-tuotannollisella investointituella. Suojavyöhykkeiden osalta täydennettiin vuonna 2001 valmistunutta koko Uskelanjoen valuma-alueelle tehtyä suojavyöhykkeiden yleissuunnitelmaa. Yleissuunnitelman ehdotusten toteutus on aina vapaaehtoista, ja niihin voi hakea rahoitusta Varsinais-Suomen TE-keskuksesta.

Maastossa tehdyt havainnot on koottu luonnoskartoille, joita esitellään alueen viljelijöille Someron Kaskiston koululla 2.12.2008 klo 11 - 13 pidettävässä avoimien ovien tilaisuudessa.

Luonnoskarttoihin toivotaan kommentteja ja täydennysehdotuksia viljelijöiltä ja muilta maanomistajilta - jo maastotöiden yhteydessä alkanut hyvä yhteistyö maanomistajien kanssa saa näin jatkoa. Karttaluonnosten ja niihin tulleiden kommenttien pohjalta laaditaan yleissuunnitelmajulkaisu, jota voi käyttää tukena haettaessa erityisympäristötukea tai ei-tuotannollisten investointien tukea. Julkaisu valmistuu vuodenvaihteessa ja se jaetaan kaikille Halkjärven valuma-alueen viljelijöille ja muille kiinnostuneille.

Maatalousalueiden suojavyöhykkeiden yleissuunnittelua on tehty maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella vuodesta 1997 alkaen ja monivaikutteisten kosteikkojen yleissuunnittelua vuodesta 2006. Tänä vuonna suunnittelua on tehty lisäksi Kiikalan - Suomusjärven alueella sekä Lapinjoen alueella Satakunnassa.

Lisätietoja:

Tuuli Pakkanen, puh. 050 433 9064
Ilkka Myllyoja, puh. 0400 324 510
Anni Karhunen, puh. 040 769 9034

 

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs