Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kokeile edes kerran Lahden tiedepäivässä

Lahden ammattikorkeakoulu

Kokeile edes kerran Lahden tiedepäivässä

Tiedote.
Julkaistu: 11.11.2013 klo 12:42
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahtelaisille työpaikoille suunnatun Kokeile edes kerran –hankkeen tuloksia esitellään huomenna tiistaina Lahden tiedepäivässä. Hankkeessa kannustettiin työntekijöitä kokeilemaan kestävää liikkumista ”edes kerran”. Kestävällä liikkumisella tarkoitetaan kävelyä, pyöräilyä, julkisten kulkuvälineiden käyttöä ja kimppakyytiä, mutta myös etätyötä ja –neuvottelua.

– Työikäisten kulkutapavalintoihin voidaan tehokkaimmin vaikuttaa synnyttämällä sisäistä motivaatiota, mikä tosin on aika haastavaa. Hankkeessa tapahtuva kannustus tapahtui pääasiassa ulkoisen motivoinnin keinoilla, joista tehokkaimpia ovat esimiehen innostuneisuus, kannustus ja edistävät toimenpiteet. Lisäksi kannusteena käytettiin työpaikoille yhteistä viestintää, järjestettyjä tapahtumia sekä kilpailua. Vaikeinta oli saada rikottua jää niiden kohdalla, joille kestävä liikkuminen ei ole ennestään tuttua, kertoo projektipäällikkö Päivi Kärnä Lahden ammattikorkeakoulusta.

Toiminnassa korostettiin viisaiden valintojen merkitystä matkaketjun kaikissa osissa. Tavoitteena oli saada osallistujat korvaamaan yhteensä 10 000 yksin autolla tehtyä matkaa kestävämmällä tavalla. Kärnän mukaan määrälliset tavoitteet ylitettiin osallistuvien työpaikkojen ja kohderyhmään kuuluvien ihmisten suhteen, mutta korvattujen matkojen määrä jäi hieman alle puoleen.

Hankkeeseen osallistuvia yksiköitä valikoitui Päijät-Hämeen koulutuskonsernilta, Lahden kaupungilta ja Lahden yliopistokampukselta. Henkilöstöä kannustettiin korvaamaan yksin autolla liikkumista kestävillä kulkumuodoilla sekä kirjaamaan kestävästi liikutut matkat sähköiseen järjestelmään.   – Kestävän liikkumisen sähköiseen järjestelmään oli kirjattu selkeästi eniten kävellen ja pyöräillen tehtyjä matkoja. Kaikista kirjatuista matkoista pyörällä tehtiin 47 prosenttia, kävellen 29 prosenttia ja muilla kestävillä kulkutavoilla 24 prosenttia, Kärnä kertoo.

Hankkeen aikana tehdyistä kyselyistä kävi ilmi, että useat matkoja kirjanneet olivat henkilöitä, jotka liikkuivat kestävästi jo muutenkin. Tästä voisi päätellä, että yksityisautoilijoita ei tavoitettu niin hyvin, kuin oli toivottu. Kuitenkin 19 prosenttia loppukyselyn vastaajista oli lisännyt kestävää liikkumista hankkeen aikana.

Kokeile edes kerran -hanketta rahoittavat Liikennevirasto ja Liikenne- ja viestintäministeriö. Hanke on osa Motivan koordinoimaa kansallista Liikkumisen ohjauksen ohjelmaa.

Kokeile edes kerran- hanke on mukana Lahden tiedepäivässä Fellmanniassa ti 12.11.2013 osiossa Hyvinvointi ja liikunta klo 13:25–13:45. Paikkana on Ars&Cultura -tila, 2. krs.

Lisätietoja on saatavissa myös päivän aikana:
Päivi Kärnä, projektipäällikkö Kokeile edes kerran- hanke
paivi.karna@lamk.fi
Puh. 044 708 1607

Lisätietoja: www.lamk.fi/kestava-liikkuminen

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs