Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kohvajään osuus lisääntyi Etelä-Savon järvillä

Kohvajään osuus lisääntyi Etelä-Savon järvillä

Julkaistu: 30.03.2009 klo 15:24
Julkaisija:

Osassa Etelä-Savon järviä on kohvajään osuus on viime viikkojen aikana huomattavasti lisääntynyt. Kohvajäätä oli mittauspisteissä jopa 15 senttimetriä. Kohvajään lisääntyminen johtuu jään päälle kertyvästä vedestä ja lumesta. Teräsjäätä ei ole enää tullut lisää.

Osassa Etelä-Savon järviä on kohvajään osuus on viime viikkojen aikana huomattavasti lisääntynyt. Kohvajäätä oli mittauspisteissä jopa 15 senttimetriä. Kohvajään lisääntyminen johtuu jään päälle kertyvästä vedestä ja lumesta. Teräsjäätä ei ole enää tullut lisää. 

Keskimääräinen jäänpaksuus oli 27.3. ja 30.3.  tehtyjen mittausten mukaan 46 senttimetriä.  Etelä-Savon järvien keskimääräinen jäänpaksuus maaliskuun lopussa pitäisi olla noin 45-55 senttimetriä. Havaintojärvillä mitattiin myös jäällä olevan lumi- ja vesikerroksen paksuus, mikä auttaa arvioimaan mahdollisen kohvajään syntymistä. Lunta oli keskimäärin 10 senttimetriä. 

Jäänpaksuuden mittauskohteet

Etelä-Savon alueella mitataan jäänpaksuutta kymmenellä alueellisella jäähavaintokohteella. Lisäksi alueella sijaitsee kaksi valtakunnallista jäähavaintokohdetta. Kohteiden jäähavainnot on tehty 30.3.  ja niissä saatiin seuraavat tulokset: Kyyvedellä Haukivuorella jään paksuus oli 48 senttimetriä ja Haukivedellä Savonlinnan Oravissa jäätä oli 37 senttimetriä.

Jäänpaksuus alueellisilla jäähavaintopaikoilla

Taulukossa mainitut jäänpaksuudet ovat mitattuja jään kokonaispaksuuksia, joista ei ole poistettu jäässä mahdollisesti olevia kerrostumia eikä kohvajään osuutta.

Kunta, kylä

Järvi

Jään paksuus cm

27.3. ja 30.3.2009

Mikkeli, Haukivuori

Iso-Naakkima

        49

Juva, Kirkonkylä

Jukajärvi

        46

Mikkeli,Vehmaskylä

Avojärvi

        46

Mäntyharju,Tommola

Korpijärvi

        46

Mäntyharju, Kirkonkylä

Pyhävesi

        45

Mäntyharju, Nurmaa

Hietanen

        46

Pertunmaa,Lihavanpää

Peruvesi

        48

Pieksämäki,Virtasalmi

Längelmäenjärvi

        46

Rantasalmi,Pirttiselkä

Sääksjärvi

        45

Ristiina,Kirkonkylä

Yövesi,Kissalahti

        45

Jäänpaksuuden mittaaminen

Tehdyt jäähavainnot eivät milloinkaan kerro koko järven jäätilannetta, koska mittauskohteet kullakin järvellä sijaitsevat noin 100 metriä rannasta olosuhteiltaan vakaassa paikassa. Jäänpaksuudet voivat vaihdella huomattavasti, jos mittaukset tehdään selkävesillä tai virtaavissa olosuhteissa.

Vain teräsjää tarpeeksi kantavaa

Jään kantokyky on aina arvioitava teräsjään mukaan. Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttimetriä. Vasta noin 20 senttimetriä paksu teräsjää kantaa henkilöauton. Teräsjää on kirkas, läpikuultava ja tasainen. Vaalea ja huokoinen lumisohjosta muodostunut jää on kohvajäätä, jonka kantavuus on vain puolet teräsjään kantavuudesta.

Oikeat varusteet mukaan jäälle

Jäällä liikkuttaessa on pidettävä mukana jäänaskaleita, joiden avulla voi vetää itsensä takaisin jäälle. Hyvä apuväline on myös tukeva keppi, jolla voi kokeilla jään laatua sekä auttaa hädän tullen itseään ja toisia. Heittoliinan voi tarvittaessa nopeasti heittää auttajalle tai autettavalle. Kelluntapuvut ja -takit sekä pelastusliivit suojaavat viimalta ja helpottavat onnettomuuden sattuessa pelastautumista. Jäällä liikkuttaessa kannattaa aina pitää mukana myös pilliä, koska sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi.

Linkit

Ajankohtainen vesi-, lumi- ja jäätilanne

Vesistöjen jäänpaksuuden mittaaminen

Lisätietoja

Tutkimusmestari Karl-Erik Mattsson, Etelä-Savon ympäristökeskus,
puh. 040 5312 450

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs