Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kiinan ilmansaasteongelma ei rajoitu kaupunkeihin

Ilmatieteen laitos

Kiinan ilmansaasteongelma ei rajoitu kaupunkeihin

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2015 klo 13:15
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Kiinassa ilmansaasteet eivät ole pelkästään kaupunkien ongelma, vaan huono ilmanlaatu vaivaa koko itäistä Kiinaa, ja yltää maanpinnalta useiden kilometrien korkeuteen.  

Ilmatieteen laitos on tutkinut yhdessä Kiinan meteorologisen akatemian (Chinese Academy of Meteorological Sciences) kanssa ilmakehän pienhiukkasten määrää ja kokojakaumaa kahden vuoden ajan itäisessä Kiinassa Tai Shan vuoren huipulla 1530 metrin korkeudella merenpinnasta.

”Tutkimuksessa ilmeni, että hiukkasten lukumäärä kuutiosenttimetrissä ilmaa oli tutkimusjakson aikana jopa kymmenkertainen verrattuna vastaavalla korkeudella tehtyihin mittauksiin muualla maailmassa”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Niku Kivekäs toteaa. Myös alle 2,5 mikrometrin kokoisten pienhiukkasten massapitoisuus oli päiväsaikaan keskimäärin 52 mikrogrammaa kuutiosenttimetrissä ilmaa, mikä Suomen käyttämällä mitta-asteikolla on huono. Yöaikaan vastaava lukema oli 34 mikrogrammaa kuutiosenttimetrissä ilmaa, eli välttävä. Yöaikaan ilmakehän kerrostuneisuus estää lähialueen saasteita nousemasta maanpinnalta vuoren huipun korkeudelle, joten yöaikainen arvo kuvaa tilannetta laajemmalla alueella.

Korkea hiukkaspitoisuus laajalla alueella on monen tekijän summa. Noin 500 kilometrin säteellä mittausasemasta asuu yli 400 miljoona ihmistä, joten liikenne, teollisuus ja maatalousjätteiden poltto tuottavat valtavan määrän pienhiukkasia ilmakehään. Paikallaan pysyvä ilmamassa estää saasteiden kulkeutumisen muualle varsinkin kesäisin.

Paljon hiukkasia havaittiin muodostuvan myös ilmakehässä kaasumaisista lähtöaineista. Keskimääräinen yhdessä hiukkasmuodostustapahtumassa muodostuvien hiukkasten määrä Tai Shan -vuorella oli moninkertainen verrattuna muilla vastaavilla mittausasemilla havaittuun. Todennäköinen syy tähän on hiukkasten rakennusaineina toimivien kaasumaisen rikkihapon ja orgaanisten yhdisteiden korkea pitoisuus ilmassa.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Niku Kivekäs, puh. 050 572 8435, niku.kivekas@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs