Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Keski-Suomessa kaadettiin 400 hirveä enemmän kuin edellisellä jahtikaudella

Suomen riistakeskus - Keski-Suomi

Keski-Suomessa kaadettiin 400 hirveä enemmän kuin edellisellä jahtikaudella

Tiedote.
Julkaistu: 19.02.2016 klo 13:30
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Keski-Suomi

Keski-Suomessa kaadettiin viime syksynä 3201 hirveä, mikä oli 418 hirveä edellistä vuotta enemmän. Saalismäärä oli tavoitteen mukainen. Hirven metsästykseen osallistui noin 10 000 metsästäjää yli 400:ssä seurassa ja seurueessa.

Metsästys alkoi syyskuun viimeisenä lauantaina ja päättyi vuoden vaihteessa. Jahdin tavoitteena oli pysäyttää orastava hirvikannan kasvu ja tässä onnistuttiin. Viime syksyn metsästyksellä Keski-Suomen hirvikanta pysyi lähes ennallaan. Metsästäjät ilmoittivat jahdin jälkeen metsiin jääneen noin 4900 hirveä.  

Viime syksyn pyyntiin myönnettiin lupia 2529, joilla olisi voinut kaataa 3400 hirveä. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Metsästäjät käyttivät 92 % myönnetyistä pyyntiluvista. 

Hirvisaaliissa oli vasoja 54 % ja aikuissaaliissa uroksia 53 %. Vasaosuus oli lähellä Keski-Suomen riistaneuvoston asettamaa tavoitetta, mutta aikuissaaliin rakenteessa jäi vielä parannettavaa. Tavoitteena oli korjata hirvikannan sukupuolijakaumaa hieman naarasvoittoisella verotuksella, mutta saalis oli edelleen urosvoittoinen.

Luonnonvarakeskus tuottaa maaliskuun puoliväliin mennessä arvion tämän hetkisestä hirvikannan koosta ja rakenteesta, jonka jälkeen aloitetaan tulevan syksyn metsästyksen suunnittelu. Kantatietojen lisäksi suunnittelussa otetaan huomioon metsävahingot ja hirvieläinonnettomuudet.  

Metsäkauriin ja valkohäntäpeuran kannat ovat Keski-Suomessa vahvassa kasvussa. Lyhyehköt vähälumiset talvet ja ilveskannan pienentyminen ovat vähentäneet kuolleisuutta. Myös Suomenselän metsäpeuroista normaalia suurempi osa talvehtii nyt Keski-Suomen puolella. Metsäpeuroja on erityisesti Karstula, Kyyjärven ja Kivijärven alueilla.

 

Lisätietoja

vs. riistapäällikkö Olli Kursula, 029 431 2242

vs. riistasuunnittelija Teemu Lamberg, 029 431 2212

Liitetiedostot

Suomen riistakeskus edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs