Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Keski-Suomen järvitaimenkannat vahvistuivat – kuitenkin vain harvat emokalat selviytyvät kudulle

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Keski-Suomen järvitaimenkannat vahvistuivat – kuitenkin vain harvat emokalat selviytyvät kudulle

Tiedote.
Julkaistu: 17.04.2013 klo 11:39
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Napapiirin eteläpuolella erittäin uhanalaiseksi luokitellun järvitaimenen kannat vahvistuivat viime vuonna Keski-Suomessa. Syksyllä 2012 kutupesiä ja poikasia oli enemmän kuin edellisenä vuonna. Myönteisestä kehityksestä huolimatta edelleen vain harvat emokalat selviytyvät syönnösvaellukselta kudulle liian voimakkaan kalastuksen vuoksi.

Kahden heikon lisääntymisvuoden jälkeen kesänvanhojen taimenenpoikasten määrä kasvoi 14 koskessa lähes 80 prosenttia. Määrä jäi kuitenkin 17 vuoden keskiarvon alapuolelle.

Syksyllä 2012 kutupesiä löytyi yhdeltätoista koskialueelta yhteensä 192. Pesien kokonaismäärä kasvoi 60 prosenttia, ja yli kahden metrin pesien määrä kaksinkertaistui. Konneveden Siikakoskessa pesien määrä nelinkertaistui edellisestä vuodesta. Ilahduttavaa oli, että isojen yli kaksimetristen ja jopa yli kolmemetristen pesien määrä lisääntyi. Kookkaimmat pesät ovat todennäköisesti järvivaeltajien aikaansaamia. Kutevat kalat ovat edelleen kuitenkin pääosin pieniä ja paikallista vaeltamatonta taimenkantaa.

Konneveden koskilla on merkitty yli tuhat villiä taimenta viime vuosina. Lähes kaikki palautustiedot ovat Siikakosken läheisyydestä, vain 7 prosenttia on järvistä. Siikakosken villeistä taimenista noin 80 prosenttia suuntaa syönnösvaelluksensa yläpuoliseen Konneveteen. Villien taimenten osuus Siikakosken vapasaaliissa oli 70 prosenttia, Konneveden verkko- ja vapasaaliissa 7 prosenttia. Siikakoskella kaikki villit taimenet vapautettiin takaisin koskeen.

Järvitaimenkantojen tilaa on seurattu Keski-Suomessa 2000-luvulla Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen, Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen järvitaimentyöryhmän (Konneveden kalatutkimus ry) yhteistyönä.
Lisää tietoa järvitaimenesta löytyy uusimmasta raportista:
Vieläkö on villejä järvitaimenia - Keski-Suomen järvitaimenhanke 2012
sekä osoitteista www.rktl.fi/villitaimen ja www.konnevedenkalatutkimus.fi

Lisätietoja:

Tutkija Pentti Valkeajärvi, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 040 755 6651
Tutkija Jukka Syrjänen, Jyväskylän yliopisto, puh. 050 545 4615,

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs