Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kesäterveiset Ilmatieteen laitokselta: Myös suomalaisten aloitettava sopeutuminen ilmastonmuutokseen

Saimaa Summit

Kesäterveiset Ilmatieteen laitokselta: Myös suomalaisten aloitettava sopeutuminen ilmastonmuutokseen

Julkaistu: 15.07.2009 klo 10:06
Julkaisija: Saimaa Summit

- Ilmastonmuutokseen on sopeuduttava, pelkkä ilmastonmuutoksen hillintä ei enää riitä, lähettää Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuuspalvelun johtaja Juhani Damski kesäterveisiä kaikille suomalaisille.

 

- Ilmastonmuutokseen on sopeuduttava, pelkkä ilmastonmuutoksen hillintä ei enää riitä, lähettää Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuuspalvelun johtaja Juhani Damski kesäterveisiä kaikille suomalaisille.

Damski sanoo sopeutumisen tarkoittavan suomalaistenkin kohdalla muutoksia lähes kaikilla elämän aloilla. Hän korostaa, että pelkkä ilmastonmuutoksen hillintä ei globaalissa taloudessa riitä, vaan aktiivinen ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen suunnittelu on aloitettava kaikkialla, myös Suomessa.

- On myös huomattava, että sopeutuminen ilmastonmuutokseen tarkoittaa eri asioita Itä-, Länsi, Pohjois- ja Etelä-Suomessa, Damski kuvaa kuinka eri lailla ilmastonmuutos iskee pinta-alaltaan ison Suomen eri osiin.

- Päästöt kohdentuvat alueellisesti, mutta ilmastonmuutos ei tunne rajoja, Damski muistuttaa.

Damski korostaa ilmastonmuutoksen ehtineen jo niin pitkällä, että kansainväliset toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi voivat pysäyttää sen noin vuoteen 2060 mennessä, mutta muutokseen sopeutumista ei enää voida eikä pidä lykätä.

Damski toteaa elintarviketuotannon, rakentamisen ja asumisen, lämmityksen ja energiahuollon ja liikenteen alueiksi, joissa ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat selvästi, ja muutokset koskettavat myös suomalaisia.

Damskin mielestä Suomen innovaatiokoneisto voi hyötyä merkittävästi globaalista sopeutumisesta ilmastonmuutokseen ja siihen tarvittavista teknologiainvestoinneista, mutta tiukka paikka voi tulla sitten, kun puhutaan kansalaisten ja perheiden henkilökohtaisesta ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, mikä voi maksaa tulevaisuudessa tuntuvastikin.

Damski voi olla tyytyväinen työpaikastaan Ilmatieteen laitoksella laman keskellä, sillä säätietojen kysynnän merkitys vain kasvaa. Hän kertoo tilastojen osoittavan, että sääennusteisiin käytetty euro tulee kuusinkertaisena takaisin.

Damski ei hätkähdä sääennusteiden kovaakaan kritiikkiä kuluvana kesänä.

- Säänennustamisen tarkkuus on parantunut, Damski toteaa ja vakuuttaa sen koskevan myös sateiden ennustamista.

Sateet eivät vain Damskin mukaan kuitenkaan osu joka kohtaan tarkalleen siten, miten säätiedotuksissa ilmoitetaan. Juuri niin kävi pari päivää sitten pääkaupunkiseudulla, jota varoitettiin rankkasateista, mutta osassa aluetta ei satanut kuin nimeksi.

- Toisella puolella pääkaupunkiseutua satoi, Damski korjaa.

Damski on mukana keskiviikkona 15.7. Savonlinnassa järjestettävässä Saimaa Summit Ympäristö ja Teknologia -foorumissa pohtimassa teknologian mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.


Lisätietoja:

www.saimaasummit.fi

Toimitusjohtaja
Taneli Tuomaala
Saimaa Summit -
Savonlinnasali Oy
Puh. 044 055 0160
taneli.tuomaala@saimaasummit.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs