Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kesähelteet eivät vielä uhka pohjavesille

Suomen ympäristökeskus

Kesähelteet eivät vielä uhka pohjavesille

Tiedote.
Julkaistu: 14.07.2011 klo 15:19
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Pohjavesitilanne on koko maassa vakaa, vaikka paikallisesti kaivojen vedenpinta voi olla melko matalallakin. Kyse on kuitenkin luontaisesta pohjavesien vuosikierrosta. Kesällä pohjaveden pinnat laskevat yleisesti haihdunnan ja kasvien vedenkulutuksen vuoksi.

Kun lumien sulamisvedet eivät tänä keväänä merkittävästi täydentäneet pohjavesivarastoja, ja kevät oli varsin vähäsateinen, ei lähtötilanne kesää kohden ollut erityisen vahva. Pohjavesien pinnankorkeudet ovat olleet koko maassa monin paikoin 0–30 cm, paikoitellen jopa 50 cm alle 30 vuoden keskiarvon.

- Yleisesti huoli kaivojen kuivumisesta on ennenaikaista, mutta ei turhaa. Kaivon vedenpintoja tulee tarkkailla säännöllisesti ympäri vuoden, vaikkei varsinaista kuivuudenuhkaa olisikaan tiedossa. Omaa kaivoa systemaattisesti havainnoimalla oppii tuntemaan, milloin on kyse normaalista vuodenaikaan liittyvästä vaihtelusta, ja milloin toimenpiteitä vaativasta kuivuudesta. Jos kaivovesi on kovin matalalla, sen ylimääräistä käyttöä esimerkiksi kasteluvetenä tulisi välttää, muistuttaa tutkija Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjavesitilanteen kehittyminen kesän aikana riippuu vallitsevista sääoloista. Viime viikkojen helteet eivät ole haihduttaneet pohjavesiä merkittävästi. Helteitä ovat kompensoineet kesäkuussa lomailijoidenkin suunnitelmia sekoittaneet, esimerkiksi Lapissa paikoin tavanomaiseen sadantaan nähden kaksinkertaiset sateet.

Pohjaveden laatu vaihtelee hellekausina

Jos pohjavedenpinnat laskevat tavanomaista alemmaksi, veden laatu saattaa muuttua. Pohjaveden happipitoisuuden laskiessa pohjaveteen liukenee enemmän mm. rautaa ja mangaania, jotka voivat aiheuttaa liian suurina pitoisuuksina saostumia, sekä maku- ja hajuhaittoja. Pohjaveden laatu voi myös parantua kuivana kautena. Kun vesi on pidempään kosketuksessa maapartikkeleiden kanssa, siihen liukenee suurempia määriä ihmiselle hyödyllisiä kivennäisaineita kuten kalsiumia ja magnesiumia. Jos vedenlaadussa ilmenee selkeitä haitallisia muutoksia tai epäilee niitä, vettä ei kannata juoda ennen sen tutkituttamista lähimmässä talousvesien analysointiin hyväksytyssä laboratoriossa.

Kesä on kaivonkunnostajan aikaa

Kesäisin kaivon rakenteet ja lähiympäristö on helppo tarkistaa. Kevään aikana kaivon ympärille ilmaantuneista kasveista ja kasvustoista kannattaa hankkiutua eroon. Puiden juuret voivat vahingoittaa kaivon rakenteita, ja pienemmät kasvit puolestaan voivat heikentää veden laatua keräämällä tarpeetonta eloperäistä ainesta kaivon tuntumaan. Lannoitteet, torjunta-aineet ja kotieläinten jätökset eivät nekään kuulu kaivon läheisyyteen.

Veden säilytykseen kiinnitettävä huomiota kesällä

Etenkin kesäasukkaat käyttävät usein yhteisiä kaivoja ja vesiposteja tai tuovat veden mukanaan kauempaa. Kesähelteillä bakteeritoiminta voi kuitenkin kiihtyä nopeasti puhtaaltakin näyttävässä vedessä. Astioissa oleva vesi tulee säilyttää pimeässä ja viileässä, jolloin se voi pysyä käyttökelpoisena useiden vuorokausien ajan. Yli vuorokauden huoneenlämmössä ollutta vettä ei suositella käytettäväksi juomavetenä.

Lisätietoja

Tutkija Mirjam Orvomaa, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 353 9329, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkki SYKEn tiedotteeseen:

www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=389356&lan=fi&clan=fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs