Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kansallispuistojen ja luontokeskusten suosio nousussa ja lisäkasvu mahdollista

Metsähallitus

Kansallispuistojen ja luontokeskusten suosio nousussa ja lisäkasvu mahdollista

Tiedote.
Julkaistu: 16.09.2015 klo 11:11
Julkaisija: Metsähallitus

Kansallispuistojen käyntimäärät ovat jälleen kasvaneet verrattuna vuoden takaisiin lukuihin. Elokuun loppuun mennessä kansallispuistoihin oli tehty yli 1,9 miljoonaa käyntiä, kun vuonna 2014 luku oli 1,7 miljoonaa. Myös luontokeskusten käyntimäärät kasvoivat verrattuna viime vuoteen. Metsähallituksen luontopalvelut kohdistaa entistä paremmin kansallispuistojen palvelut kysynnän mukaan, niin että niiden käyntimäärät ja sitä myötä kansallispuistojen myönteiset vaikutukset paikallistalouteen voivat entisestäänkin kasvaa.

Kansallispuistojen, retkeilyalueiden ja luontokeskusten käyntimäärät raportoidaan vuositasolla, mutta myös ohjaaville ministeriöille tehtävässä väliraportissa, jossa määriä tarkastellaan jaksolla 1.1.–31.8. Kansallispuistojen paikallistaloudelliset vaikutukset analysoidaan, kun koko vuoden käyntimäärät on saatu. Alkuvuoden käyntimäärät ovat kasvaneet erityisesti Repoveden ja Nuuksion kansallispuistoissa.

Kysyntälähtöinen ja kustannustehokas toimintatapa mahdollistaa käyntimäärien kasvun

Kansallispuistojen palveluvarustuksen, kuten reittien, tulipaikkojen ja kuivakäymälöiden investoinnit ja ylläpito tehdään kysyntälähtöisesti. Palveluvarustus on tärkeää, sillä se madaltaa luontoon lähtemisen kynnystä ja siten lisää käyntimääriä, mikä puolestaan edistää kansanterveyttä. Samalla edistetään matkailuyritysten toimintaedellytyksiä, sillä kansallispuistojen kävijät ovat paikallisten yritysten asiakkaita. Menestyvän luontomatkailutoiminnan salaisuus on vetovoimaisten luontokohteiden ja yritysten palvelujen yhdistäminen.

Luontopalvelut toimii myös koko maan kattavana yhtenäisenä yksikkönä, mikä mahdollistaa erittäin kevyen hallinnon sekä toiminnan kustannustehokkaan ja asiantuntevan kehittämisen kokonaisuutena.

”Toivomme, että tämä rakenne sekä molempien ministeriöiden – maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön – suora tulosohjaus säilyvät uudessa Metsähallitus-laissa. Siten varmistetaan valtion budjettivarojen tehokas käyttö niin, että varoilla tuotetaan aidosti yleistä hyvää”, sanoo luonnon virkistyskäytön päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuistojen, valtion retkeilyalueiden ja luontokeskusten käyntimäärät ajalta 1.1.–31.8.2015 ovat osoitteessa http://www.metsa.fi/kayntimaarat.

Lisätietoja:

päällikkö Anneli Leivo, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 0400 459 970

 

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs