Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kalastusasetus tukee uuden kalastuslain tavoitteita

Maa- ja metsätalousministeriö

Kalastusasetus tukee uuden kalastuslain tavoitteita

Tiedote.
Julkaistu: 02.04.2015 klo 14:00
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema esitys uudeksi kalastusasetukseksi lähti tänään lausuntokierrokselle. Asetus liittyy uuteen kalastuslakiin, joka tulee voimaan 1.1.2016. Kalastusasetus sisältää lakia täsmentäviä säännöksiä muun muassa kalojen rauhoittamiseen, pyyntimittoihin sekä pyydysten käyttöön, asettamiseen ja merkintään.

Uusi asetus antaa aiempaa tehokkaammat keinot valikoivaan kalastukseen. Taimenille, lohille ja järvilohille esitetään eväleikkausvelvoitetta vuodesta 2017 alkaen. Tämä tarkoittaa, että istutetuilta kaloilta poistetaan rasvaevä. Saaliiksi tullut merkitsemätön eli luonnonkala tulee vapauttaa takaisin veteen, jos se on rauhoitettu tai alamittainen.

Taimenelle ja järvilohelle säädetään täysrauhoitus ja lohelle asetetaan saaliskiintiö. Muutoksella pyritään suojelemaan erityisesti heikkoja vaelluskalakantoja. Rasvaeväleikatuille eli istutetuille taimenille esitetään alhaisempia pyyntimittoja kuin luonnon taimenille.
 
Asetusluonnoksessa rasvaevällisen taimenen rauhoitus astuu voimaan kolmen vuoden siirtymäajalla Saaristomerellä, Pohjanlahdella, Kainuussa ja Keski-Lapissa. Lisäksi päätoimiset kaupalliset kalastajat saavat noudattaa nykyistä kuhan alamittaa Saaristomerellä ja Pohjanlahdella vuosina 2016–2018.

Asetusluonnos toteuttaa kansallisen lohi- ja meritaimenstrategian linjauksia. Asetus on lausunnoilla 15.5.2015 saakka.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Perho, p. 0295 162 121
kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi, p. 0295 162 313

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs