Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » KAINUUSEEN HIRVEN PYYNTILUPIA KOLMANNES ENEMMÄN KUIN VIIME VUONNA

Suomen riistakeskus - Kainuu

KAINUUSEEN HIRVEN PYYNTILUPIA KOLMANNES ENEMMÄN KUIN VIIME VUONNA

Tiedote.
Julkaistu: 28.07.2016 klo 09:19
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Kainuu

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle syksylle 2211 hirven pyyntilupaa Kainuun alueelle. Viime vuonna lupia oli 1701. Yhdellä pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi hirven vasaa. Riistakeskus arvioi, että kokonaissaalis tulee olemaan 2800-2900 hirveä. Viime syksynä kaatomäärä oli 2214.

Lupamäärä kasvoi eniten Puolangalla, jossa lupia on nyt 2,5 kertaa enemmän kuin viime vuonna. Muualla muutokset ovat vähäisempiä. Hyrynsalmen-Ristijärven riistanhoitoyhdistyksessä nousua on reilut 40 prosenttia.  Suomussalmella, Kajaanissa ja Sotkamossa lupamäärä kasvoi parikymmentä prosenttia. Muissa riistanhoitoyhdistyksissä muutokset ovat vähäisempiä. Vain Kuhmossa lupamäärä on hieman pienempi kuin edellisenä vuonna.

Hyrynsalmen-Ristijärven alueella sekä Kuhmossa aikuisten hirvien pyytämistä on rajoitettu lupaehdoissa. Muualla vasaverotuksessa toimitaan suosituspohjalta. Riistakeskus toivoo, että hirviä metsästettäisiin riistanhoitoyhdistysten antamien verotussuositusten mukaan. Saaliissa tulee olla riittävästi vasoja. Aikuisten hirvien verotuksessa huomio tulee kiinnittää siihen, että kantaan jää riittävästi sonneja. Sen sijaan Kuhmon petoalueilla lehmiä tulisi säästää.

Hirvenpyyntiluvan hakijoita oli tänä vuonna 321 ja niissä 509 hirviseuruetta. Viime vuosina luvut ovat pysyneet samalla tasolla. Hirven metsästys alkaa metsästysasetuksen mukaan syyskuun viimeisenä lauantaina 24.9. Osa seurueista aloittaa kuitenkin pyynnin vasta lokakuun puolella.

Suomen riistakeskus kehottaa kaikkia hirviseurueita lähettämään edustajansa hirvipalavereihin, joita riistanhoitoyhdistykset järjestävät ennen jahdin alkua. Niissä käydään läpi metsästyksen järjestelyihin liittyviä asioita.

Hirvikanta oli Kainuussa 2000-luvun alkupuolella pitkään runsas. Kanta pysyi ylitiheänä, koska hirvien määrää ei osattu arvioida oikein. Hirvien aiheuttamat vahingot pääsivät kasvamaan kohtuuttomiksi. Suurilla lupamäärillä hirvikanta saatiin pienennettyä. Ennätysjahti oli vuonna 2009, jolloin kaadettiin 6900 hirveä. Kovaa verotusta jatkettiin vielä vuonna 2010 saaliin ollessa 6400. Kannan leikkauksen seurauksena hirvien aiheuttamat vahingot liikenteelle ja metsätaloudelle pienenivät selvästi.

Kainuun alueellinen riistaneuvosto on asettanut lähivuosille tavoitteet hirvikannan hoidossa. Hirvikanta halutaan vakiinnuttaa sellaiselle tasolle, etteivät vahingot pääse kasvamaan millään alueella kohtuuttomiksi.  Hirvien määrä pyritään kuitenkin pitämään kaikkialla niin suurena, että hirven metsästys pysyy alueella virkistyksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti merkittävänä vapaa-ajan viettomuotona.

  

Lisätietoja:  
 
Riistapäällikkö Jukka Keränen 0294312231 Suomen riistakeskus Kainuu
Riistasuunnittelija Janne Miettinen 0294312264 Suomen riistakeskus Kainuu

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs