Poikkeuslupia haettiin kolmella hakemuksella Kuhmoon, Sotkamoon ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamalle alueelle. Poikkeusluvat jakautuvat siten, että Kuhmossa voidaan metsästää kymmenen karhua, Sotkamossa viisi ja Ristijärven, Paltamon ja Puolangan eteläosan muodostamalla alueella yksi karhu 20.8. alkavalla metsästyskaudella.
Kuhmon päätökseen on asetettu lupaehto, jolla varmistetaan se, että metsästystä suuntautuu myös metsäpeurojen pääasialliselle vasonta-alueelle.
Viime vuonna poikkeusluvat myönnettiin 19 karhun pyyntiin. Saalis jakautui siten, että Kuhmossa saatiin 14 karhua, Sotkamossa neljä karhua ja Ristijärven, Paltamon ja Puolangan eteläosan muodostamalla alueella yksi karhu.
Poronhoitoalueella karhun metsästys tapahtuu maa- ja metsätalousministeriön asettamin kiintiöin. Kiintiö on yhteensä enintään 85 karhua, josta itäiselle poronhoitoalueelle on asetettu 60 karhun kiintiö ja läntiselle 25 yksilöä. Viime metsästysvuonna itäisellä poronhoitoalueella kiintiö oli 55 karhua ja läntisellä poronhoitoalueella 15 karhua. Suomussalmi kuuluu itäiseen kiintiöön ja Hyrynsalmi sekä Puolangan poronhoitoalueen puoleinen alue läntiseen. Kainuussa poronhoitoalueella kaadettiin viime syksynä Suomussalmella 15 karhua, Hyrynsalmella neljä karhua ja Puolangalla yksi karhu.
Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan Kainuun metsissä liikkuu 175–200 yli vuoden ikäistä karhua ja tänä vuonna on arvioitu syntyneen 35 pentua. Koko maassa karhuja arvioidaan olevan noin 2000 yksilöä.
Lisätietoja: erikoissuunnittelija Marko Paasimaa Suomen riistakeskus Kainuu, 029 431 2232
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1