Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kaakkois-Suomen arvokas meritaimen talteen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kaakkois-Suomen arvokas meritaimen talteen

Tiedote.
Julkaistu: 21.09.2011 klo 09:40
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedottavat

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on käynnistänyt tällä viikolla Mustajoen ainutlaatuisen meritaimenkannan talteenoton. Mustajoki on ainoa Kaakkois-Suomen mereen laskevista joista, jossa enää esiintyy alkuperäistä meritaimenta. Mustajoen taimenkanta on todettu kooltaan hyvin pieneksi ja alttiiksi kuolla sukupuuttoon. Jotta alkuperäinen kanta ei häviäisi, luonnonkannasta perustetaan RKTL:n Laukaan kalanviljelylaitokselle elävä geenipankki.

Mustajoen viljelykannan poikasistutuksilla on tarkoitus korvata tulevaisuudessa Kaakkois-Suomen mereen laskeviin jokiin tehdyt istutukset. Istutuksiin on käytetty alueelle vierasta länsisuomalaista Isojoen taimenta. Viljelykanta perustetaan luonnosta pyydetyistä poikasista. Poikaspyyntiä on tarkoitus tehdä säännöllisesti useampana vuotena, jotta saadaan aikaan perinnöllisesti edustava emokalasto. Mustajoen taimenen viljelykanta on kuudes viljelyyn otetuista Suomen meritaimenkannoista.

Emokalaston perustaminen on osa Kaakkois-Suomi - Venäjä ENPI CBC 2007-2011 ohjelmasta rahoitettua RIFCI-hanketta (Rivers and fish ― Our Common Interest). Hanketta koordinoi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus (ELY). Hankepartnereita ovat Biologists for Nature Conservation -järjestö, Luoteis-Venäjän kalantutkimuslaitos, Viipurin aluehallinto Venäjältä, RKTL, Kaakkois-Suomen metsäkeskus ja Etelä-Karjalan kalatalouskeskus.

Hankkeen päärahoittajia ovat Euroopan unioni sekä Venäjän ja Suomen valtio. Hanketta rahoittavat myös Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Lappeenrannan kaupunki, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, Nordkalk Oyj, Paroc Oy Ab, Finnsementti Oy, Suomen karbonaatti Oy, Stora Enso Oyj, Kaakkois-Suomen metsäkeskus, Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry, Biologists for Nature Conservation sekä Viipurin aluehallinto.

RIFCI-hankkeen kotisivut

Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Nina Peuhkuri, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, p. 040 748 3962
etunimi.sukunimi@rktl.fi

Projektipäällikkö Matti Vaittinen, p. 040 775 4966, Kaakkois-Suomen ELY, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs