Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Juhannus oli paikoin poikkeuksellisen kolea

Ilmatieteen laitos

Juhannus oli paikoin poikkeuksellisen kolea

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2014 klo 12:37
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen mukaan päivälämpötilat jäivät juhannuspäivänä koko maassa alle +15 asteen ja yöllä hallaa mitattiin maan eteläosaa myöten.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannus oli tänä vuonna laajalti harvinaisen kolea, paikoin jopa poikkeuksellisen kolea. Koleita juhannuksia on aiemmin koettu muun muassa vuosina 2009, 1981 ja 1977. Kyseisinä vuosina öisin pakkasta on mitattu Suomenselällä ja päivän ylimmät lämpötilat ovat jääneet etelässä pääosin alle 15 asteen, Pohjois-Lapissa vuonna 1977 jopa alle +5 asteen. Paikallisesti koleita juhannuksia on koettu muinakin vuosina.

Hallaa ja pakkasia juhannusyönä

Juhannusaattona maan etelä- ja länsiosassa tuli monin paikoin sadekuuroja. Maan pohjoisosassa satoi yhtenäisemmin ja sademäärät olivat paikoin yli 20 millimetriä. Päivän ylin lämpötila oli enimmäkseen 10 ja 15 asteen välillä, Lapissa 5 ja 10 asteen välillä. Ylin lämpötila oli Anjalassa mitattu 18,0 astetta.

Juhannusyönä lämpötila laski paikoin pakkaselle Suomenselän alueella ja Lapissa. Hallaa mitattiin myös Etelä-Suomessa. Juhannuspäivänä sää jatkui sateisena. Lapissa juhannuspäivä oli aattoa lämpimämpi, mutta etelässä koleampi. Päivälämpötila jäi koko maassa alle 15 asteen.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hallaa mitattiin jälleen Etelä-Suomea myöten, mutta yöpakkasta oli vain paikoin Lapissa ja Kainuussa. Sunnuntain ylin lämpötila oli suuressa osassa maata 10 ja 15 asteen välillä. Sateita tuli sunnuntaina pääasiassa maan etelä- ja länsiosassa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-on-harvoin-poikkeuksellinen

Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla lämpömittari sijoitetaan kahden metrin korkeuteen. Kun lämpötila kahden metrin korkeudella laskee nollan alapuolelle, on pakkasta. Säähavaintoasemilla mitataan yön alin lämpötila myös maanpinnan tasolla. Hallaa on silloin, kun lämpötila maanpinnan tasolla laskee pakkasen puolelle kasvukauden aikana.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs