Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Jättiputki kuriin Satakunnassa

Jättiputki kuriin Satakunnassa

Julkaistu: 16.03.2009 klo 10:36
Julkaisija:

Jättiputki on levittäytynyt laajalti ympäri Suomea. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin kesällä 2008 tekemä yleisökysely paljasti Satakunnasta 174 jättiputkiesiintymää.

Jättiputki on levittäytynyt laajalti ympäri Suomea. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin kesällä 2008 tekemä yleisökysely paljasti Satakunnasta 174 jättiputkiesiintymää.

Jättiputki (Heracleum sp.) on yksi haitallisimmista vieraslajeista, joka on uhka sekä ihmisille ja ennen kaikkea luonnon monimuotoisuudelle. Kasvi on erittäin tehokas leviämään ja voimakas kilpailija, joka syrjäyttää luonnonvaraisia lajeja. Ihmiselle jättiputken kasvineste voi aiheuttaa hengitystieoireita sekä UV-säteilyn vaikutuksesta iholle palovamman kaltaisia rakkuloita.

Jättiputken, samoin kuin myös muiden vieraslajien, haittavaikutuksia voidaan parhaiten torjua ja hallita estämällä niiden leviäminen. Ellei leviämistä estetä ajoissa, on niiden hävittäminen usein erittäin vaikeaa. Mitä myöhemmin vieraslajin hävittämiseen ryhdytään, sitä suurempia vahinkoja ehtii tapahtua ja hävittäminen tulee merkittävästi vaikeammaksi ja kalliimmaksi.

Jättiputken leviämistä pyritään rajoittamaan Satakunnassa

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on käynnistänyt Euroopan aluekehitysrahaston tuella hanke Jättiputki kuriin Satakunnassa, jonka tarkoituksena on löytää ja hävittää haitallisimmat jättiputken ja toisen vieraslajin kurtturuusun esiintymät Satakunnassa. Hanke käynnistää keväällä yhteistyössä kuntien ja kaupunkien kanssa jättiputken järjestelmällinen torjunnan. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomessa käynnistyneen Jättiputki kuriin Varsinais-Suomessa -projektin kanssa.

Jättiputken hävittäminen on vaikeaa ja työlästä. Kasvi lisääntyy siementämällä: siemenet ovat itämiskelpoisia 5-8 vuotta ja muodostavat maaperään suuren siemenpankin. Monivuotinen kasvi muodostaa vankan juurakon, jonka avulla se talvehtii ja kasvattaa uuden verson seuraavana keväänä. Torjuntatyön määrä ja torjuntamenetelmän valinta riippuu monista tekijöistä, kuten mm. esiintymän koosta, sijainnista, maaperän siemenpankista, vesistön läheisyydestä ja ympäröivästä ekosysteemistä.

Käynnistetty hanke jakaa monipuolisesti tietoa alueellisille yhdistyksille ja kuntalaisille jättiputken esiintymisestä ja sen hävityksestä sekä järjestää yleisötilaisuuksia ja seminaareja. Hankkeessa tehdään myös alueellinen esite jättiputkesta sekä kurtturuususta, jota jaetaan kuntiin. Hävitystyöt tullaan toteuttamaan ostopalveluna kilpailutettavilta maisemahoitourakoitsijoilta, sekä muita yhteistyökuvioita kokeillen. Hävitystyön suunnittelussa auttavat kokemukset Pohjois-Karjalasta, jossa jättiputkea torjuttiin mekaanisesti, torjunta-ainekäsittelyllä ja polttamalla kukintoja. Projekti kokeilee myös uusia hävitysmenetelmiä kuten tummalla pressulla peittämistä sekä laidunnusta.

Lisätietoja:

projektikoordinaattori Marjo Kekki, puh. 050 433 9906

 

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs