Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Jätevedenpuhdistuksen modernisointi jatkuu Pietarissa

Ympäristöministeriö

Jätevedenpuhdistuksen modernisointi jatkuu Pietarissa

Julkaistu: 05.08.2010 klo 13:54
Julkaisija: Ympäristöministeriö

Ympäristöministeriö ja NEFCO tiedottavat

 Ympäristöministeriö ja NEFCO tiedottavat

Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO ja Suomen ympäristöministeriö rahoittavat kymmenen jäteveden puhdistuslaitoksen modernisointia Pietarissa. Hankkeesta vastaa Pietarin vesilaitos Vodokanal. NEFCO myöntää Vodokanalille viiden miljoonan euron suuruisen lainan, ja ympäristöministeriö osallistuu hankkeen rahoitukseen yhdellä miljoonalla eurolla. Hankkeen muut rahoittajat ovat Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuusrahasto sekä Vodokanal.

Hankkeen avulla on tarkoitus uudistaa Pietarin keskikokoisten jätevedenpuhdistamoiden tekniikkaa sekä hankkia laitteistoja kemiallisen fosforinpoiston käyttöönottoon. Modernisointi koskee jopa 410 000 ihmistä, joiden jätevedet johdetaan kyseisten puhdistuslaitosten kautta Itämereen.

Hanke tulee vähentämään fosforipäästöjä Neva-jokeen ja Suomenlahteen arviolta 40 tonnilla vuodessa mikä vastaa noin 53 000 ihmisen käsittelemättömiä jätevesipäästöjä.

Pietarin jätevedenkäsittely on parantunut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ensimmäiset tehostettuun biologiseen fosforinpoistoon tähtäävät kokeet Pietarissa tehtiin jo 1990-luvun puolivälissä yhteistyössä Suomen ympäristöministeriön kanssa. 2000-luvulla yhteistyö ulotettiin kemiallisen fosforinpoiston koetoimintaan. Menetelmän käyttöönoton myötä Pietarin suurilla jätevedenpuhdistamoilla jätevesien fosforikuormitus on laskenut alle puoleen vuoden 2000 tasosta.

 "Yhteistyömme Pietarin vesilaitoksen kanssa Itämeren suojelussa on ollut tuloksellista ja ongelmatonta," kertoo Suomen ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Yhteistyössä on osoitettu, että jätevesien kemiallinen fosforinpoisto on kustannustehokas ja toimiva menetelmä myös Pietarissa. On tärkeää, että menetelmä otetaan käyttöön Pietarin kaikilla jätevedenpuhdistamoilla.

Tänään arviolta 85 prosenttia Pietarin jätevesistä on tehokkaan puhdistuksen piirissä, ja luku tulee nousemaan noin 94 prosenttiin, kun kaupungin pohjoinen kokoomatunneli otetaan käyttöön.

"Rahoittamamme hanke tulee edesauttamaan sitä, että Pietarin jäljellä olevat jäteveden päästöt saadaan tehokkaamman käsittelyn piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Pietari on toteuttanut kaikki HELCOM:in suositukset kun hankkeemme on viety päätökseen," toteaa NEFCO:n hankkeesta vastaava johtaja Kari Homanen.

Suomen ympäristökeskuksen arvioiden mukaan Pietarin jäteveden puhdistuksen tehostaminen tulee parantamaan Suomenlahden monimuotoisuutta ja veden näkösyvyyttä sekä vähentämään rehevöitymisestä johtuvia jokavuotisia leväkukintoja.

Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO on kansainvälinen rahoituslaitos, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. NEFCO perustettiin vuonna 1990 Pohjoismaiden hallitusten toimesta. NEFCO:n tavoitteena on osallistua kustannustehokkaiden ympäristöhankkeiden toteutukseen Pohjoismaiden lähialueilla Itä-Euroopassa. NEFCO:n hallinnoimien rahastojen yhteen laskettu arvo on 383 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:

Kari Homanen, Vice President, NEFCO, puh. 050 311 1047

Karl-Johan Lehtinen, ympäristöasiantuntija, Senior Manager, NEFCO, puh. 040 593 1239

Mikael Sjövall, viestintäpäällikkö, NEFCO, puh.050 3535 045

 

Kristiina Isokallio, neuvotteleva virkamies, ympäristöministeriö,

puh. 050 581 9618

Laura Saijonmaa, neuvotteleva virkamies, ympäristöministeriö,

puh. 040 546 3344

 

Lisää aiheesta:

NEFCO:

http://www.nefco.org/

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs