Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Jäätalvi jatkuu vielä Perämerellä

Ilmatieteen laitos

Jäätalvi jatkuu vielä Perämerellä

Tiedote.
Julkaistu: 18.04.2016 klo 09:00
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Itämeri on tällä hetkellä jo sula Raahen eteläpuolisilla alueella, mutta Perämerellä jäätalvi jatkuu vielä joitakin viikkoja. Kokonaan jäätön Itämeri on arvioiden mukaan toukokuun puolivälissä.

Eteläisessä Suomessa on nyt ollut noin viikon verran tavanomaista lämpimämpää ja meren rannat välkehtivät monin paikoin jo avoimina. Tästä huolimatta Perämeren pohjoisosassa jäätalvi kuitenkin vielä jatkuu. ”Perämerellä jatkuu täysi talvi jäiden osalta, vaikka lämpimät päivät sielläkin jo sulattavat rantajäiden pintoja”, muistuttaa jääasiantuntija Jouni Vainio.

Käytännössä Nahkiaisesta luoteeseen kulkevan linjan pohjoispuolinen merialue on kauttaaltaan 20 - 70 cm paksun ahtautuneen, noin 20 000 km² laajan, jääkentän peittämä. Linjan eteläpuolinen alue taas on jo käytännössä avovettä. ”Perämeren pohjoisosaa lukuun ottamatta rantajäät, missä niitä vielä on, ovat jo haurastuneet eikä niillä liikkuminen ole enää suositeltavaa”, Vainio toteaa.

”Perämeren liikennettä avustaa tällä hetkellä yhteensä viisi suomalaista ja ruotsalaista jäänmurtajaa. Pohjoisen puolelle kääntynyt tuuli on avaamassa Perämeren jääkenttään kevään merkkiä – puolikuu-railoa”, kertoo Vainio. Vanhojen merkkien perusteella talvi jatkuu Perämerellä vielä muutamia viikkoja ja odotettavissa on, että Itämeri on jäätön toukokuun puolivälin tienoilla.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs