Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Itämeren pohjien hapettomuus ja lajien monimuotoisuus teemoina SYKEn osastolla Kotkassa 28.-30.7.

Suomen ympäristökeskus

Itämeren pohjien hapettomuus ja lajien monimuotoisuus teemoina SYKEn osastolla Kotkassa 28.-30.7.

Tiedote.
Julkaistu: 25.07.2011 klo 09:04
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Itämeren pohjien hapettomuus ja meren lajien monimuotoisuus ovat teemoina SYKEn osastolla Kotkan meripäivien Itämeri-kylässä heinäkuun 28.-30. päivinä Kotkan Kantasatamassa.

"Itämeren pääaltaalla syväveden hapeton alue on tällä hetkellä hyvin laaja, mutta myös Suomenlahden rannikolla on alueita, joilta pohjan happi loppuu  kesäaikana. Pohjaeläimistö ja kalat kaikkoavat näiltä alueilta", sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila SYKEn merikeskuksesta.

Seppo Knuuttila on yksi asiantuntijoista, joiden kanssa voit SYKEn osastolla keskustella pohjien happitilanteesta ja siihen vaikuttavista seikoista sekä parannuskeinoista.

Syynä Itämeren happitilanteen heikentymiseen on kaupunkien ja teollisuuden jätevesistä sekä maataloudesta peräisin oleva fosfori- ja typpikuormitus. Nämä ravinteet ruokkivat levien kasvua. Pohjalle vajotessaan kuollut levämassa kuluttaa hapen loppuun. Itämeren veden hidas vaihtuvuus on osaltaan pahentanut tilannetta.

SYKEn osastolla voit myös omin silmin nähdä, miltä äsken nostettu merenpohjanäyte näyttää. Pohjasedimentin tuo paikalle SYKEn merentutkimusalus Aranda, joka on torstaina ja perjantaina laiturissa Itämeri-kylän vieressä ja pitää ovia avoinna yleisölle. Kotkasta Aranda suuntaa tutkimaan Suomenlahden itäperukan tilaa matkanjohtajanaan SYKEn erikoistutkija Harri Kankaanpää.

Lajisto kertoo, miten meri voi

Erikoistutkija Kirsi Kostamo keskustelee SYKEn teltalla mm. Itämeren vedenalaisesta luonnosta. SYKE kartoittaa meriluonnon monimuotoisuutta ja sen tilassa tapahtuvia muutoksia.

Meren lajisto ja sen kunto kertoo siitä, miten meri voi. Ympäristön muutokset, esimerkiksi rehevöityminen tai haitallisten aineiden kertyminen, voivat lisätä tai vähentää lajien määrää. Meren pohjien kartoituksia voidaan hyödyntää myös meren aluesuunnittelun tausta-aineistoina.

Teltalla voit myös jättää omat Itämeri-terveisesi päättäjille ja lapset voivat kulkea teltalta toiselle ja vastata tietokilpailun kysymyksiin. 

Itämeri-kylän taustalla on laaja Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto ja paikalla on lähes 20 tahoa kertomassa työstään meren hyväksi. SYKEn lisäksi Itämeri-kylässä ovat mukana mm. Itämeren suojelukomissio HELCOM, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Merikotka-tutkimuskeskus ja Kotkan kaupunki.

Itämeri-kylä on avoinna torstaista 28.7. lauantaihin 30.7. Torstaina kylä avataan kello 12.00 ja muina päivinä se avautuu kello 10. Kylä sulkeutuu joka päivä kello 20.00. Paikka on Kotkan Kantasataman pohjoislaituri Merikeskus Vellamon vieressä.

Aranda paikalla 28.-29.7. 

SYKEn merikeskuksen merentutkimusalus Aranda on paikalla kaksi päivää, torstaina ja perjantaina. Se on avoinna yleisölle torstaina 28.7. kello 13.00–18.00 ja perjantaina 29.7. kello 10.00–12.00 ja 13.00–18.00. 

Mitä tekisin Itämeren hyväksi? -tilaisuus 28.7.

Mitä minä tekisin Itämeren hyväksi, jos kaikki olisi mahdollista? Tämän ajatuksen tiimoilta keskustellaan Merikeskus Vellamossa torstaina 28.7. iltapäivällä.

Meren tilan korjaamiseksi tarvitaan myös uusia, ennakkoluulottomia ideoita ja ehdotuksia.

Ohjelmallisen tilaisuuden juontaa toimittaja Matti Karhu ja siinä asiantuntijat, tutkijat, päättäjät, rannikkokaupunkien ja liike-elämän edustajat sekä lapset ja nuoret visioivat Itämeren parempaa tulevaisuutta. SYKEn merikeskusta tilaisuudessa edustavat erikoistutkija Kirsi Kostamo merien aluesuunnitteluyksiköstä ja kehittämispäällikkö Jorma Rytkönen ympäristövahinkojen torjunnasta.

Myös yleisö voi osallistua: jokainen saa lippuäänestyksellä ottaa kantaa Itämeren kysymyksiin ja lähettää postikortilla terveisiä päättäjille.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen mieluiten ennakkoon osoitteessa:

 

Lisätietoja:

Verkkopäätoimittaja Aira Saloniemi, SYKEn viestintä, Itämeri-asiat,
puh. 0400 148 875, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi 

Tiedottaja Riku Lumiaro, SYKEn viestintä
puh. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi 

Matti Ovaska
Itämeri-kylän koordinaattori, puh. 050 415 3676

 

Kotkan meripäivien Itämeri-kylä
http://www.itameriportaali.fi/fi/ajankohtaista/seminaarit/fi_FI/itameri_kyla/

Mitä tekisin Itämeren hyväksi, jos kaikki olisi mahdollista? –tilaisuus 28.7.
http://www.itameriportaali.fi/fi/ajankohtaista/itameri-tiedotteet/2011/fi_FI/itameri_kotka_2011/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs