Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Inarijärven kalasaaliit ennallaan - taimensaalis pieneni, siika ja muikkusaaliit kasvoivat

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Inarijärven kalasaaliit ennallaan - taimensaalis pieneni, siika ja muikkusaaliit kasvoivat

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2011 klo 13:30
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Inarijärven kokonaissaalis vuonna 2010 oli 163 tonnia eli lähes sama kuin edellisvuonna. Punalihaisten petokalojen saalis pieneni noin 37 tonniin. Taimenta kalastettiin yli 22 tonnia, nieriää eli rautua 7 tonnia, harmaanieriää vajaa 7 tonnia ja järvilohta enää 700 kiloa. Siikasaalis kasvoi 67 tonniin ja muikkusaalis yli 26 tonniin. Harjussaalis oli 8 tonnia.

Inarin kotitarvekalastajat pyydystivät kokonaissaaliista 46 prosenttia, ammattimaiset kalastajat 33 prosenttia ja ulkopaikkakuntalaiset kalastajat -virkistyskalastajat ja mökkiläiset - yhteensä 21 prosenttia.

Inarijärven kokonaissaaliista 73 prosenttia saatiin erilaisilla verkoilla. Verkoilla pyydettiin 84 prosenttia ja isorysillä 12 prosenttia siikasaaliista. Taimensaaliista verkoilla saatiin 61 prosenttia ja vapapyynnillä 34 prosenttia. Myös nieriän ja harmaanieriän saaliista yli puolet pyydystettiin verkoilla. Muikkusaaliista 20 tonnia saatiin verkoilla ja loput talvinuotalla ja troolilla. Harjuksen saaliista sen sijaan lähes kaksi kolmasosaa saatiin vapapyydyksillä.

Merkintöjen perusteella istukkaiden osuus taimensaaliista on kasvanut ja vastaavasti villien laskenut selvästi vuosiluokasta 2004 lähtien. Tämä pääosin selittää taimensaaliin laskevaa suuntaa viime vuosina. Pohjasiian luonnontuotto sen sijaan on ollut suurta samana aikana. Istukkaiden osuus saaliista on jäänyt vajaaseen 30 prosenttiin. Nieriällä villi-viljelty suhde on pysynyt suhteellisen vakaana. Kaksi kolmasosaa saaliista on ollut peräsin istutuksista. Harmaanieriä ei lisäänny Inarijärvessä, vaan kaikki saalis on peräsin istutuksista.

Sekä taimenella että nieriällä istukkaiden osuus saaliissa laskee voimakkaasti kalojen iän myötä.

Inarijärven kokonaissaalis (tonnia) lajeittain vuosina 2006-2010


Lisätietoja:
Tutkija Erno Salonen, puh 2025 751472

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs