Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Immuunigeenien monimuotoisuus osoittaa kesykoiran aasialaisen alkuperän

Oulun yliopisto

Immuunigeenien monimuotoisuus osoittaa kesykoiran aasialaisen alkuperän

Tiedote.
Julkaistu: 22.10.2012 klo 12:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, biologian laitos, genetiikka
Tiedote 22.10.2012

Immuunigeenien monimuotoisuus osoittaa kesykoiran aasialaisen alkuperän

Suden kesyttäminen koiraksi alkoi uuden, immuunigeeneihin perustuvan tutkimuksen perusteella Aasiassa. Koiran immuunigeenien monimuotoisuus on siellä suurempaa kuin muualla maailmassa. Aasian eri alueita on esitetty koiran alkukodiksi myös aiemmissa geneettisissä tutkimuksissa, mutta kesytettyjen susien määrästä on esitetty vaihtelevia arvioita. Uudessa tutkimuksessa sen arvioidaan olleen useita satoja susia.

Tutkimuksessa analysoitiin aasialaisten koirien immuunipuolustukseen osallistuvan MHC-alueen (major histocompatibility complex) geenejä. Tuloksia verrattiin muilta mantereilta aiemmin tutkittuihin koiriin maapallon laajuisesti. Tulosten perusteella aasialaiset koirat ovat geneettisesti selkeästi monimuotoisempia kuin muiden alueiden koirat. MHC-geenien monimuotoisuuden on osoitettu myös ihmisillä olevan korkeimmillaan lajin alkukodissa ja vähenevän sieltä kauemmaksi siirryttäessä.

Tutkitut MHC-geenit osallistuvat immuunipuolustusreaktion alkuvaiheeseen. Ne tunnistavat solun sisällä olevia vierasaineita, esimerkiksi viruksia, ja kuljettavat ne solukalvolle esitelläkseen niitä puolustusreaktion seuraavasta vaiheesta vastaaville valkosoluille.

Tutkimuksessa simuloitiin myös sitä, mikä oli riittävän suuri kantasusien määrä, jotta nykyinen koiran MHC-monimuotoisuuden taso saavutettaisiin. Tulosten perusteella koiran kesyttämiseen on tarvittu vähintään 500 susiyksilöä. Kesyttäminen on siis todennäköisesti tapahtunut laajalla maantieteellisellä alueella tai pitkän ajan kuluessa. On myös mahdollista, että kesykoirat ovat risteytyneet susien kanssa myöhemmissä vaiheissa.

Tutkimuksen teki pohjoismainen tutkimusryhmä, johon kuuluu jäseniä Oulun yliopiston lisäksi Helsingin yliopistosta, Tukholman kuninkaallisesta KTH-teknologiainstituutista (KTH-Royal Institute of Technology) ja Karoliinisesta instituutista.

Tutkimus on julkaistu 17.10.2012 sähköisenä korkeatasoisessa Heredity-lehdessä. Se on osa Alina Niskasen koiraeläinten immuunigeenien monimuotoisuutta käsittelevää väitöskirjatyötä.

Lisätietoja:
Tutkimuksen abstrakti verkossa: http://www.nature.com/hdy/journal/vaop/ncurrent/abs/hdy201267a.html
tohtorikoulutettava, FM Alina Niskanen, puh. 0294 481 503, Oulun yliopisto, biologian laitos
professori Jouni Aspi, tutkimusryhmän johtaja, puh. 0294 481 214, Oulun yliopisto, luonnontieteelliset museot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs