Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » IKEA ja Tampereen TREDU muotoiluyhteistyöhön

IKEA Oy

IKEA ja Tampereen TREDU muotoiluyhteistyöhön

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2015 klo 10:00
Julkaisija: IKEA Oy

Valoinstallaatio muistuttaa valon merkityksestä ja järkevästä energian kulutuksesta

Tampereen IKEA-tavaratalossa on 27.11. alkaen nähtävillä Tampereen seudun ammattiopisto TREDU:n käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoiden toteuttama uniikki valoinstallaatio, jossa on hyödynnetty energiatehokkaita IKEA Led-valoja. Installaatiolla halutaan viestiä ihmisille valon merkityksestä ja järkevästä energia-ajattelusta jokapäiväisessä elämässä.  IKEA on mukana Pariisin ilmastokokouksessa ja on aiheen tiimoilta kutsunut Suomessa muotoilu- sekä käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksia kaikilla tavaratalopaikkakunnillaan toteuttamaan ilmastokysymyksiin herättelevät teokset.

Muotoiluyhteistyötä opiskelijoiden kanssa kuudella IKEA-paikkakunnalla
IKEA Suomi järjestää Tampereella, Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa, Raisiossa ja Jyväskylässä Valaistuminen-yhteistyön. Jokaiselta paikkakunnalta on kutsuttu mukaan muotoilu- tai käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoita suunnittelemaan paikalliseen tavarataloonsa valon merkitystä kuvastava valoinstallaatio.

– Tampereen IKEA-tavaratalolle yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on antoisaa ja tärkeää. Valaistuminen-yhteistyön kautta pääsemme kertomaan kestävän kehityksen arvoistamme ja samalla voimme toivottavasti näyttäytyä opiskelijoille houkuttelevana työpaikkana. Valoinstallaatiolla halutaan herättää ihmiset miettimään, miten omat arkiset valinnat voivat vaikuttaa ympäristöön. Yksi tällainen teko on kodin lamppujen vaihtaminen energiatehokkaisiin Led-lamppuihin, kertoo Tampereen IKEA-tavaratalon johtaja Liisa Kallio.

IKEA Valaistuminen -yhteistyö koettiin oppilaitoksessamme hienoksi mahdollisuudeksi, etenkin kun sen taustalla on kestävän kehityksen viesti kuluttajille. Tampereen seudun ammattiopisto TREDU on ollut aikaisemminkin yritysyhteistyöprojekteissa ja IKEA koettiin mielenkiintoiseksi kumppaniksi, sillä se edustaa oppilaillemme myös potentiaalista tulevaisuuden työnantajaa. Lähtökohtana toiminnalliselle Iglow-valoinstallaatiollemme olivat valon eri muodot, värit, IKEA-valaisintuotteet sekä puurakenne, kertovat työryhmää opettajat Sami Hasila, Marjo Karikivi sekä Kai Halme TREDU:sta.

Energiatehokkaat Led-valot osana kestävän kehityksen strategiaa
IKEA panostaa voimakkaasti energiankulutuksen vähentämiseen osana kestävän kehityksen ohjelmaansa. IKEA muun muassa pyrkii globaalisti täysin energiaomavaraiseksi vuoteen 2020 mennessä. Pohjoismaiden tasolla IKEA on ollut energiaomavarainen jo toukokuusta 2015 alkaen, kun Ruotsissa avattiin Glötesvålenin tuulipuisto. Lisäksi IKEA on mukana Pariisin ilmastokokouksessa 30.11.-11.12. yritysedustajana.

– Kestävä kehitys on yksi toimintamme kulmakivistä. Olemme olleet edelläkävijöitä muun muassa pakkaamalla tuotteemme litteään pakkaukseen, jolloin kuljetus on mahdollisimman ympäristöystävällistä. IKEA myös siirtyi myymään ainoastaan energiatehokkaita Led-lamppuja syyskuusta 2015 alkaen. Lisäksi Tampereen IKEA-tavaratalo hyödyntää uusiutuvaa maalämpöä, Liisa Kallio kertoo. 

Ostamalla Led-valon tukee hädänalaisia
IKEA lahjoittaa 29.11.–19.12.2015 välisenä aikana jokaisesta myydystä valaisimesta tai lampusta 1 euron uusiutuvien energiaratkaisujen kehittämiseen ja lasten koulunkäynnin tukemiseen pakolaisleireillä Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä YK:n Kansainvälisen Pakolaisjärjestön kautta. Viime vuonna Brighter Lives for Refugees -kampanja keräsi yli 10 miljoonaa euroa.

Valaistuminen-suunnitteluyhteistyö

  • Opiskelijoiden valoinstallaatiot paljastetaan yleisölle 27.11.
  • Tampere: Tampereen seudun ammattiopisto TREDU, käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat
  • Espoo ja Vantaa: Aalto-yliopisto, tilasuunnittelun opiskelijat
  • Jyväskylä: Jyväskylän ammattiopisto, puualan artesaaniopiskelijat
  • Kuopio: Savonia-ammattikorkeakoulu, muotoilun opiskelijat
  • Raisio: Turun ammattikorkeakoulu (Taideakatemia), kuvataiteen opiskelijat
  • IKEA-asiantuntijaraati arvostelee teokset
  • Teokset ovat esillä tavarataloissa vähintään kolme viikkoa

Kaikki installaatiot esitellään www.ikea.fi/valaistuiminen sekä IKEA Suomen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä (@IKEASuomi).

Lisäkuvia suunnittelijoista ja julkistustilaisuudesta: pr.finland@ikea.com

Lisätietoja:
IKEA Suomi, viestintä, pr.finland@ikea.com, puh. 040 451 7856
Kirsi Gotthardt, viestintäjohtaja
Heidi Azinur, tuoteviestintäpäällikkö

IKEA kestävän kehityksen raportti: http://www.ikea.com/ms/fi_FI/pdf/sustainability_report/sustainability_report_2014.pdf

Liitteet:
Teosluettelo
Taustatiedote: IKEA tukee lahjoituksella valaistusta ja lasten koulunkäyntiä kriisialueilla
IKEA Vantaa: Aalto-yliopiston installaatio
IKEA Espoo: Aalto-yliopiston installaatio
IKEA Raisio: Turun Taideakatemian installaatio
IKEA Tampere: Tampereen TREDUn installaatio
IKEA Jyväskylä: Jyväskylän ammattiopiston installaatio
IKEA Kuopio:  Savonia-ammattikorkeakoulun installaatio

IKEA
IKEA-visio on luoda parempi arki mahdollisimman monille ihmisille. Visiomme ja liikeideamme mukaisesti tarjoamme kauniisti muotoiltuja, toiminnallisia, edullisia ja laadukkaita kodinsisustustuotteita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. IKEA-konsernilla on 322 tavarataloa 28 maassa. IKEA-konserniin kuuluvissa tavarataloissa vieraili toimintavuoden 2014 aikana yhteensä 716 miljoonaa ihmistä ja IKEA-kotisivuilla 1,5 miljardia ihmistä. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa sekä lisäksi IKEA-lähipiste Jyväskylässä. IKEA-tuotteita voi ostaa myös nettikaupasta: www.IKEA.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs