Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Huruslahden ja Haukiveden kaloista ei löytynyt merkittävän korkeita TBT-pitoisuuksia

Huruslahden ja Haukiveden kaloista ei löytynyt merkittävän korkeita TBT-pitoisuuksia

Julkaistu: 01.12.2008 klo 09:52
Julkaisija:

Varkauden Huruslahden ja sen alapuolisen Haukiveden kalanäytteiden laboratoriotutkimukset ovat valmistuneet. Tutkimuksissa kohonneita tributyylitinapitoisuuksia (TBT) löytyi Huruslahdelta otetuista kalanäytteistä.

Varkauden Huruslahden ja sen alapuolisen Haukiveden kalanäytteiden laboratoriotutkimukset ovat valmistuneet. Tutkimuksissa kohonneita tributyylitinapitoisuuksia (TBT) löytyi Huruslahdelta otetuista kalanäytteistä. Pitoisuudet eivät kuitenkaan ole merkittävän korkeita ja ne pienevät huomattavasti Haukiveden puolelle siirryttäessä.

Pohjois-Savon ympäristökeskuksen, Varkauden kaupungin, Joroisten kunnan ja Kuopion yliopiston yhteistyönä toteutettaman koekalastuksen kohteena olivat alueen tyypillisimmät pyydyskalat kuten ahven, kuha, hauki, made ja lahna. Näytteet analysoitiin Kansanterveyslaitoksen Kuopion laboratoriossa.

Korkeimmat pitoisuudet Huruslahden kaloissa

Korkeimmat organotinapitoisuudet löytyivät Huruslahden alueelta pyydystetystä mateesta 42 mikrogrammaa kilossa (µg/kg) sekä kuhasta 41 µg/kg. Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston mukaan korkein suositeltava päiväannos organotinayhdisteille on 0,25 µg päivässä henkilön painokiloa kohti. Tämän suosituksen mukaan laskettuna 75 kiloinen henkilö voisi syödä Huruslahdelta pyydettyä kalaa noin 450 grammaa joka päivä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoimassa valtakunnallisessa tutkimushankkeessa tutkittuihin kalanäytteisiin verrattuna Varkauden Huruslahden kalojen pitoisuudet ylittävät valtakunnallisen keskiarvon, mutta ovat yli kymmenen kertaa pienemmät kuin Helsingin Vanhankaupunginlahden merialueen ahvenissa havaitut organotinapitoisuudet.

Jatkotoimista keskustellaan 3.12.

Huruslahden ja Haukiveden alueen sedimenteistä löydettyjen korkeiden organotinayhdisteiden vuoksi Pohjois-Savon ympäristökeskuksessa järjestetään keskiviikkona 3.12.2008 viranomaispalaveri, jossa on tarkoitus keskustella mm. korkeiden pitoisuuksien vaikutuksesta alueiden käyttöön, tarvittavista jatkotutkimuksista sekä alueelle tehtävästä riskinhallintasuunnitelmasta.

Yleisötilaisuus Varkaudessa 9.12.

Varkauden kaupungintalon valtuustosalissa (Ahlströminkatu 6) pidetään ti 9.12.2008 klo 18-20 yleisötilaisuus, jossa kerrotaan Varkauden Huruslahdella ja sen alapuoliselta Haukivedellä tehtyjen TBT-tutkimusten tuloksista. Aiheesta ovat kertomassa kuntien, Kansanterveyslaitoksen sekä ympäristökeskuksen edustajat. Myös yleisön kysymyksille on ohjelmassa varattu aikaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ympäristökeskuksen aiemmin aiheesta julkaisemat tiedotteet

Lisätietoja

Ympäristöinsinööri Jorma Lappalainen, Pohjois-Savon ympäristökeskus, puh. 040 511 8266, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs