Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Hossan salakalastajat tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin

Metsähallitus

Hossan salakalastajat tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin

Tiedote.
Julkaistu: 11.06.2015 klo 10:14
Julkaisija: Metsähallitus

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä kalastusrikoksesta ja luvattomasta pyynnistä sakkoihin ja korvauksiin. Miehet olivat kalastaneet Hossan Ala-Valkeisella laittomasti ja luvattomasti vuosina 2010–2014.

Oikeuden mukaan miehet syyllistyivät kalastusrikokseen pyytämällä neljä kertaa kolmella verkolla siikaa, madetta, ahventa ja taimenta. Saaliiksi he olivat saaneet noin 70 siikaa ja viisi taimenta. Näin he olivat toimineet vastoin kalastuslain nojalla annettuja pyydysten määräyksiä ja pyyntikieltoa. Kohteella on kaikenlainen pyydyskalastus kielletty.

Lisäksi he syyllistyivät oikeuden mukaan luvattomaan pyyntiin kalastaessaan kahdesti samalla järvellä siikaa, taimenta ja madetta ilman lupaa vuosina 2013 ja 2014.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa kansliapäätöksenä tiistaina 9.6. Molemmat miehet tuomittiin kalastusrikoksesta ja luvattomasta pyynnistä 60 päiväsakkoon.

Lisäksi heidät tuomittiin yhteisvastuullisesti korvaamaan asianomistajalle eli Metsähallitukselle syntynyt vahinko ja oikeudenkäyntikulut. Takavarikoidut kalat ja verkot rikoksentekovälineenä tuomittiin menetetyksi valtiolle.

Miehet tunnustivat oikeudessa menetelleensä syyttäjän kuvailemalla tavalla. He kiistivät kuitenkin korvausvaatimukset.

Käräjäoikeuden mukaan pyydetyt siiat olivat potentiaalisia tuotantokaloja, sillä siika lisääntyy järvessä luontaisesti. Luvatta pyydettyjen siikojen arvo laskettiin sen perusteella, mikä olisi ollut pyydettyjen kalojen tuottamien istutusikäisten poikasten arvo. Luvattomasti pyydetyt taimenet laskettiin kalojen istutushinnan mukaisesti.

Oikeuden mukaan miehet olivat tietoisia, ettei Hossan Ala-Valkeisella saanut kalastaa yleiskalastusoikeuksilla, vaan ainoastaan virkistyskalastusluvalla. Lisäksi oman veneen käyttö ja kaikenlainen verkkopyynti oli kokonaan kiellettyä.

Oikeuden mukaan miesten salakalastus oli verraten suunnitelmallista ja taidokasta. Verkot oli piilotettu veteen taidokkaasti siten, että verkot oli kiinnitetty rannan vesaan vain ohuella narulla.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lisätietoja:

Lakimies Otto Swanljung, Metsähallitus, 040 5601715

 
 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs