Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Hirvien liikehdintä lisääntyy – vähennä ajonopeutta hämärässä

Suomen riistakeskus - Lappi

Hirvien liikehdintä lisääntyy – vähennä ajonopeutta hämärässä

Tiedote.
Julkaistu: 12.08.2016 klo 15:00
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Lappi

Hirvien liikehdintä alkaa lisääntyä kiima-ajan lähestyessä. Autoilijoiden ja muiden tiellä liikkujien on syytä olla varuillaan varsinkin hämärän aikaan.

Lapin alueella hirvikolareita sattui vuosi sitten aiempia vuosia enemmän jo elokuussa, kun syksyn kolarihuippu on aiempina vuosina ajoittunut Lapissa vasta syys-lokakuuhun. Toinen kolarihuippu Lapin alueella ajoittuu yleensä marras-joulukuun tienoille, kun hirvet alkavat siirtymään talvehtimisalueilleen.   

Hirvet liikkuvat aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä. Erityisen tarkkana kannattaa olla parin tunnin ajan ennen ja jälkeen auringon laskun ja nousun. Autoilijoiden kannattaa pudottaa ajonopeutta, jotta eläinten tullessa tielle reagointiin jää riittävästi aikaa. Kiima-aika, hirven metsästys ja hirvien luontainen siirtyminen laittavat hirviä liikkeelle syksyllä yhä enemmän. Syksyn tullen autoilijoiden kannattaa huomioida liikenteessä hirven tai muun riistaeläimen nähdessään, että riistan perässä tielle voi juosta myös riistaa seuraava koira.

Onnettomuuden sattuessa varoitetaan muuta liikennettä ja huolehditaan mahdollisista loukkaantuneista. Kun kolaroidaan villisian, hirvieläimen tai suurpedon kanssa, tehdään ilmoitus kolarista aina hätänumeroon 112. Kolaripaikka on paikalta poistuessa tärkeää merkitä joko virallisella riistaonnettomuusmerkillä tai esimerkiksi muovikassilla, että kuollut eläin löydetään tai haavoittunutta eläintä osataan lähteä etsimään oikeasta paikasta SRVA ‑henkilöiden toimesta.

 

Lisätietoja

Urpo Kainulainen, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
029 431 2252, urpo.kainulainen@riista.fi

Linkit

http://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/ 

http://riista.fi/wp-content/uploads/2015/09/Riistaonnettomuusmerkki_SRVA_FIN-SE-EN-RU_20153.pdf

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs