Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Hiilivuotosektoreille turvattava täysi päästöoikeuksien ilmaisjako direktiivin mukaisesti

Teknologiateollisuus ry

Hiilivuotosektoreille turvattava täysi päästöoikeuksien ilmaisjako direktiivin mukaisesti

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2013 klo 14:35
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Päästökauppadirektiivin periaatteena on taata täysi päästöoikeuksien ilmaisjako 10 prosentille parhaimpia yrityksiä, jotka toimivat globaalissa kilpailussa, eli niin sanotuilla hiilivuotosektoreilla. Komission uusimman päätöksen myötä tämä periaate romuttuu: yksikään suomalainen terästehdas ei yllä komission asettamaan hiilidioksiditehokkuuden vertailuarvoon, joka on merkittävästi alempi kuin ulkopuolisen todentama ja teollisuuden mittaama arvo. Lisäksi komissio aikoo ulottaa niin sanotun monialaisen korjauskertoimen myös hiilivuotosektorille direktiivin tarkoituksen vastaisesti.

Komission esityksessä on virheellisesti tulkittu hiilivuototeollisuuden jätekaasujen sekä sen käyttämän sähkön ja lämmön yhteistuotanto -voimaloiden lämmön päästöjen oikeudet osaksi hiilivuototeollisuuden ilmaisjakokiintiötä, jolloin ne leikkaavat suuren osan varatuista oikeuksista. Vähemmän ilmaisia päästöoikeuksia tarkoittaa painetta vähentää vastaavasti päästöjä, mutta kyseistä päästövähennystä ei ole mahdollista saavuttaa panostamalla vähähiiliseen teknologiaan, koska sitä ei yksinkertaisesti ole olemassa. Näin ollen metallien jalostajien kilpailukyky rapautuu päätöksen myötä.

Päästökauppajärjestelmä kohdistaa tehokkaasti päästöjen vähennykset sinne, missä ne ovat kustannustehokkaimmin saavutettavissa. Kiristyvät päästökaupan ehdot ovat kuitenkin jättämässä metallien jalostajille vain osan luvatuista päästöoikeuksista. Näillä päätöksillä hiilivuoto jatkuu ja kärsijöiksi joutuvat suomalaiset maailman energiatehokkaimmat tehtaat ja niiden työntekijät.

Lisätietoja:

Mika Nykänen, toimitusjohtaja, Metallinjalostajat ry, puh. 040 825 7329

Mia Nores, ryhmäpäällikkö, Teknologiateollisuus ry, puh. 044 330 0928

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs