Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Hämeenlinnan Vihavuodenkoskella juhlitaan Suomen luontoa lauantaina 29.8.

Maa- ja metsätalousministeriö

Hämeenlinnan Vihavuodenkoskella juhlitaan Suomen luontoa lauantaina 29.8.

Tiedote.
Julkaistu: 25.08.2015 klo 11:27
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Vihavuodenkoskella on lauantaina 29.8. luvassa tietoa virtavesien kunnostamisesta ja taimenen elinkierrosta. Tapahtuma on osa tänä vuonna kolmatta kertaa vietettävää valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Kaikki kaloista kiinnostuneet ovat tervetulleita tapahtumaan.

Tapahtuma Vihavuodenkoskella (Vihavuodentie 355) alkaa klo 11 ja päättyy klo 14. Vihavuosi-yhdistys ry:n ja ELY-keskuksen edustajat kertovat kosken kunnostamisesta sekä taimenen elinkierrosta. Tapahtumassa on mahdollisuus osallistua tietovisaan ja kauniiden virtavesimaisemien äärellä on myös kahvitarjoilu. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Kaunis Vihavuodenkoski sijaitsee Hauhon reitin suurten järvien Kukkian ja Iso-Roineveden välissä. Nykyään Vihavuodenkoskessa ui erittäin uhanalaisia järvitaimenia, jotka asettuivat koskeen 1990-luvulla tehtyjen kunnostusten ansiosta. Järvitaimenten kalastusta säännellään ja valvotaan koskella edelleen tiukasti. Luonnonvaraisia taimenia ei oteta saaliiksi lainkaan. 

Kutusorakoita ja suojakivikoita                     

Vihavuodenkoski kunnostettiin 1990-luvun alussa. Silloin purettiin myös Vihavuoden pahoin ränsistynyt pato. Tilalle rakennettiin noin 60 metriä ylävirran suuntaan uusi pohjapato, jonka ohi kalat pääsevät uimaan kutupaikoille. Pieni koski sai merkittävästi lisää pituutta, ja sitä myös loivennettiin ja levennettiin. Lisäksi rakennettiin kutusoraikoita, suojakivikoita poikasille sekä asentopaikkoja isoille kaloille. Kunnostuksen jälkeen Vihavuodenkoskesta on muodostunut ainutlaatuinen kalastuskohde eteläsuomalaisessa kulttuurimaisemassa. Taimenen kalastus pienessä koskessa on kuitenkin erittäin tiukasti säänneltyä ja valvottua. 

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä viikonloppuna. Päivästä on tavoitteena tehdä uusi suomalainen kansanperinne ja vakiintunut liputuspäivä. Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä ja tapahtumia eri puolilla Suomea.  

Vihavuodenkoskeen tutustuminen Hauholla
Aika: 29.8.2014 klo 11–14
Paikka: Vihavuodentie 355, 14930 Sappee  

Lisätietoja:
varapuheenjohtaja Pasi Visakivi, Vihavuosi-yhdistys ry, p. 040 5060764, pasivisakivi@gmail.com
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 480, pekka.vaisanen(at)mmm.fi

Suomen luonnon päivä: http://www.suomenluonnonpaiva.fi
Suomen luonnon päivää juhlitaan luomutiloilla ja kalakohteissa: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/150819_luonnonpaiva.html  

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs