Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Fortum ja Suomen luonnonsuojeluliitto panostavat saimaannorpan pelastamiseen - laji entistä uhanalaisempi

Fortum ja Suomen luonnonsuojeluliitto panostavat saimaannorpan pelastamiseen - laji entistä uhanalaisempi

Julkaistu: 26.01.2009 klo 12:44
Julkaisija:

Fortumin ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyösopimuksen avulla tähdätään uhanalaisen saimaannorpan tehokkaampaan suojeluun. Sopimus on erittäin ajankohtainen, sillä Maailman luonnonsuojelujärjestön kansainvälinen asiantuntijaryhmä on vastikään luokitellut norpan äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi.

Fortumin ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyösopimuksen avulla tähdätään uhanalaisen saimaannorpan tehokkaampaan suojeluun. Sopimus on erittäin ajankohtainen, sillä Maailman luonnonsuojelujärjestön kansainvälinen asiantuntijaryhmä on vastikään luokitellut norpan äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi. Kun aiemmin norppapopulaatio luokiteltiin pieneksi ja rajoittuneeksi, nyt populaatio luokitellaan taantuvaksi. Sukupuuttoa pidetään lähitulevaisuudessa erittäin todennäköisenä. Luokitukset eivät kuitenkaan ole pysyviä, joten suojelutyön onnistuessa ne saattavat muuttua jälleen positiivisemmiksi.

”Konkreettiset toimenpiteet ovat osoittautuneet parhaiksi keinoiksi vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Katiskanvaihtotapahtumat ovat tästä hyvä esimerkki. Vuoden 2008 aikana jo yli 100 Saimaan alueen kalastajaa on liittynyt suojelutyöhön ja luovuttanut verkkonsa saaden vastineeksi hyvin pyytävän katiskan. Tätä työtä haluamme jatkaa”, sanoo Fortumin projektivastaava Minna Kalavainen.

Fortumin tuen avulla Suomen luonnonsuojeluliitto lisää resursseja erityisesti valistus- ja ympäristökasvatustyöhön norpan elinalueella. ”Tärkeä osa valistustyötä on kontaktoiminen kalastajiin, sillä kalaverkkoihin hukkuu edelleen joka vuosi norppia. Järjestämme kalastajille tapahtumia, joissa verkot voi vaihtaa ympäristöystävälliseen katiskaan. Katiska olisi syytä ottaa käyttöön erityisesti keväisin, kun kuutit ovat vielä pieniä ja vaarassa takertua verkkoihin. Kalastusinformaation lisäksi kierrämme kouluissa kertomassa suojelutyöstä, uudistamme verkkosivuja ja teemme monitahoista yhteistyötä eri tahojen kuten Metsähallituksen kanssa”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan aluepäällikkö Kaarina Tiainen.

Saimaannorppa on Suomen ainoa kotoperäinen laji, joka on ollut rauhoitettu vuodesta 1955 alkaen. Aktiivisen suojelutyön ansiosta kanta saatiin nousuun, mutta nyt tilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan. Viimeisen kolmen vuoden ajan ilmastonmuutos ja leudot talvet ovat vaikuttaneet norpan pesintään. Yhdessä verkkokuolemien ja ihmisen aiheuttaman muun häirinnän seurauksena norppakanta on kääntynyt laskuun. Suojelutavoitteena on saada tämänhetinen 260 yksilön norppakanta nousemaan 400 yksilöön vuoteen 2020 mennessä.


Fortum Oyj
konserniviestintä


Lisätietoja:
Minna Kalavainen, Fortum Oyj, 050 453 4058
Kaarina Tiainen, Suomen luonnonsuojeluliitto, Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri, 050 530 327

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs