Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Envireltä Suomen suurin viherkatto Ouluun

Envireltä Suomen suurin viherkatto Ouluun

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2012 klo 11:30
Julkaisija: Attention Communication Oy

Ruskon jätekeskuksessa Oulussa harjakorkeuteen noussut lajitteluareena on saanut katteekseen massiivisen viherkaton. Envire VRJ Groupin asentama katto on pinta-alaltaan Suomen suurin ja sijainniltaan pohjoisimpia. Sen lajikirjo  on myös Helsingin yliopiston tärkeä tutkimuskohde. 

Viher- ja ympäristörakentamiseen erikoistunut vantaalainen Envire VRJ Group on toimittanut Oulun Jätehuollolle Suomen suurimman viherkaton. Pinta-alaltaan runsaan 3 600 neliömetrin katto kattaa Ruskon jätekeskuksen uutta Lare-lajitteluareenaa, jonne asiakkaiden seka- ja rakennusjätekuormat ajetaan tarkempaa lajittelua ja jatkokäsittelyä varten.

Jätekeskuksen johtajan Markku Illikaisen mukaan viherkatto nousi parhaaksi vaihtoehdoksi käyttöikänsä ja käytännöllisyytensä vuoksi.

”Kasvien peittämä katto toimii talvella lämmön eristeenä, kesällä se puolestaan viilentää. Merkittävä etu on myös sade- ja hulevesien hallinta, joka kaatopaikkaympäristössä on aina haasteellista”, Illikainen kertoo.

Areenalla jätteet lajitellaan materiaali- ja energiahyötykäyttöön. Yksi osoite on Laanilan ekovoimalaitos, jonne energiajätettä toimitetaan arviolta 20 000 tonnia vuodessa. Materiaalikierrätyksen tavoite on  yli 5 000 tonnia vuodessa. Ainoastaan hyötykäyttöön kelpaamaton aines sijoitetaan kaatopaikalle.

”Rakentaminen tiivistyy ja viheralueet käyvät entistä harvinaisemmiksi. Viherkatto on meille käyntikortti, jolla näytämme eko-esimerkkiä muille rakennuttajille”,  Illikainen lisää.

Yliopiston tutkimuskohde

Lare-jätekeskuksen katto on Oulun Jätehuollon,  Helsingin Yliopiston, OKV-Tekniikka Oy:n sekä ympäristö- ja viherrakentamiseen erikoistuneen Envire VRJ Groupin yhteistyöhanke. Samalla se on tärkeä tutkimuskohde Helsingin yliopistolle.

”Kohde tarjoaa meille erittäin kiintoisan pohjoisen koealustan. Tutkimme aluksi paljolti samoja kasveja kuin etelässäkin, kuten kissankäpälää ja kissankelloa. Myöhemmin etsimme soveltuvia pohjoisia lajeja ja lisäämme niitä kattokokeisiin", kertoo Viides ulottuvuus - viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusohjelman johtaja Susanna Lehvävirta.

Katon istutuksista vastanneen Enviren ympäristötuovastaava Taina Suonion mukaan Lare-jätekeskus osoittaa viherkaton olevan kilpailukykyinen vaihtoehto myös suurten pinta-alojen teollisuus- ja liikekiinteistöissä.

Suonion mukaan kiinnostus kasvaakin sitä mukaa, kun tieto ja käyttökokemukset lisääntyvät. Käytännössä viherkatto on energiaa säästävä ja ekotehokas vaihtoehto kaikkeen rakentamiseen pientaloista lähtien.

”Elävän materiaalin kanssa työskentely on aina haastavaa, mutta palkitsevaa. Tukemalla tällaista tutkimustyötä saamme suomalaiset entistä vakuuttuneemmiksi viherkattojen lukuisista eduista”, hän painottaa.

Lisätietoja:

Taina Suonio, ympäristötuotevastaava, Envire VRJ Group Oy, +358 50 443 5789, taina.suonio@envire.fi

Markku Illikainen, johtaja, Oulun Jätehuolto, +358 44 703 3950, markku.illikainen@ouka.fi

Susanna Lehvävirta, tutkija/ohjelmajohtaja, Helsingin yliopisto, +358 50 5762 952, susanna.lehvavirta@helsinki.fi

 

Envire on erikoistunut viher- ja ympäristörakentamiseen sekä niihin liittyviin tuotteisiin ja materiaaleihin. Olemme osa valtakunnallista VRJ Group-rakennuskonsernia. Päätoimipaikkamme on Vantaalla, mutta toimintamme kattaa koko Suomen. Asiakkaitamme ovat mm. kunnat ja kaupungit, rakennusliikkeet sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöt. www.envire.fi , www.vrj.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs