Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ensimmäisenä maailmassa - Destamatic esittelee FinnBuildissa uuden sukupolven rakentamisen uusiokomposiittituotteita

Destaclean

Ensimmäisenä maailmassa - Destamatic esittelee FinnBuildissa uuden sukupolven rakentamisen uusiokomposiittituotteita

Tiedote.
Julkaistu: 30.09.2014 klo 16:42
Julkaisija: Destaclean


Destamatic Oy esittelee FinnBuild 2014 -tapahtumassa ensimmäiset rakennusjätteistä kehittämänsä kierrätystuotteet – uusiokomposiittituotteet. Vastaavia tuotteita ei ole aiemmin maailmalla valmistettu.

Destaclean puukivet tulevat markkinoille ensi kesänä. Piharakentamiseen tarkoitettujen puukivien tilavuudesta noin 30 prosenttia on kierrätettyä rakennusjätepuuta.

Yrityksen tavoitteena on päästä jopa 100-prosenttiseen kierrätystuotevalmistusprosessiin. Destamaticin tuotteet ovat myös uusin esimerkki suomalaisesta cleantech-tuoteosaamisesta. Ne ovat syntyneet Tekesin Green Growth -ohjelman osarahoituksella.

Destamatic Oy on keskittynyt rakennus- ja pakkausjätemateriaalien keräämiseen ja niiden kierrätyskäytön innovatiiviseen kehittämiseen yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa.

Yrityksen kehittämä uusiokomposiitti on täysin uusi rakennusjätteen kierrätyksen tuoteinnovaatio sekä Suomessa että maailmalla.

”Destaclean-konsepti tuottaa rakennusjätteestä jalostettua uusioraaka-ainetta ja niistä kehitämme edistyksellisiä uusiotuotteita takaisin rakentamisen ja ympäristön hyödyksi”, kertoo Destamatic Oy:n teknologiajohtaja Kimmo Rinne.

Destaclean-tuoteinnovaatio on Destamaticin strateginen ympäristöä säästävä vaihtoehto jätemateriaalien uudelleen kierrättämiseen. Se on linjassa EU:n määrittelemien rakennusjätteiden kierrätystavoitteiden kanssa. EU:n jätedirektiivi edellyttää, että vuoteen 2020 mennessä jäsenmaiden on kierrätettävä 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä materiaalina. Jätteenpolttoa ei hyväksytä kierrätykseksi.

Destamaticilla on haussa EU:n kattava patentti rakennusjätteiden prosessoinnista uusiokomposiittien raaka-aineiksi.

Tekesiltä rahoitusta

Destaclean-uusiokomposiittihanke kuuluu Tekesin viisivuotiseen Green Growth – Tie kestävään talouteen -ohjelmaan. Destamatic on saanut Tekesiltä 100 000 euron projektirahoituksen.

Green Growth -ohjelman pääteema on talouden kestävä kasvu sekä luonnonvarojen tehokas ja vastuullinen käyttö. Ohjelman avulla haetaan innovaatioita, jotka parantavat merkittävästi materiaali-, resurssi- ja energiatehokkuutta sekä luovat pohjaa uusien vihreän kasvun yhteishankkeiden kehittymiselle. Tarkoituksena on luoda pysyvää talouskasvua Suomeen.

Green Growth -ohjelma rahoittaa yrityksiä ja yhteishankkeita, joilla on kasvupotentiaalia resurssitehokkaan ja kestävän talouden alueella. Viisivuotisen (2011–2015) ohjelman aikana hankkeita rahoitetaan noin 80 miljoonalla eurolla, josta puolet tulee Tekesiltä puolet yrityksiltä. Yritykset voivat hakea rahoitusta jatkuvasti.

Ohjelma on suunnattu kotimaisille kasvu- ja kansainvälistymishaluisille pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa kestävän talouden yhteishankkeiden kautta.

Rakennusjätteen aitoa kierrätystä

”Rakennusjätteen kierrätyksessä on nyt otettu jätelain edellyttämä merkittävä askel, kun Destaclean-konseptin myötä olemme kehittäneet ensimmäisenä Suomessa ratkaisun jätehierarkian tarkoittamaan aitoon kierrätykseen”, sanoo Destamatic Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reino Partanen.

”Kierrätyspuukuidusta valmistettujen Destaclean-piha- ja reunakivien raaka-ainesosina on käytetty sementtiä, puukuitua, luonnon kiviainesta ja vettä. Tällaista tuotetta nimitämme sementtikomposiitiksi eli se saa nimensä sideaineen mukaan. Mikäli sideaineena käytettäisiin muovia, niin se olisi muovikomposiittia. Raaka-aineena voi siis olla erilaisista rakennusjätteistä valmistettuja uusioraaka-aineita”, selventää Partanen.

Destamatic kehittää vuoden 2015 markkinoille useita uusioraaka-aineista valmistettuja piharakentamisen komposiittituotteita vaihtoehdoksi perinteisille betonikiville.

Alkuvaiheessa komposiittituotteiden tehdasvalmistuksessa käytetään nykyisiä betonikivien valmistuslinjoja, jotka rajoittavat uusioraaka-aineiden osuuden noin 30 prosenttiin. Uusiokomposiittiseoksessa voi puukuitua kuitenkin olla jopa 50–60 prosenttia.

Destaclean-komposiittipihakivet tarjoavat merkittäviä hyötyjä kuljetuskustannuksissa ja asennuksessa betonikiviin verrattuna, sillä komposiittipihakivi painaa noin 30 prosenttia vähemmän kuin samankokoinen betonipihakivi.

”Päästäksemme nopeammin hyödyntämään Destaclean-konseptia haemme yhteistyökumppaneita uusiokomposiittien raaka-aineiden ja tuotteiden valmistukseen kotimaan ja laajemmin EU-markkinoilla”, sanoo Partanen.
Hän kannustaa yrityksiä mukaan yhteistyöhön, jotta konsepti saataisiin tehokkaasti käyttöön.


Kuva-aineistoa: www.destamatic.fi/fi/kuvapankki

Lisätietoja:
Reino Partanen
Destamatic Oy
hallituksen puheenjohtaja
puh. 045 7750 2600
eino.partanen@destamatic.fi

Kimmo Rinne
Destamatic Oy
teknologiajohtaja
puh. 040 1959 971
kimmo.rinne@destamatic.fi

Liitetiedostot

Destamatic Oy on vuonna 1998 perustettu materiaalien kierrätysalan yritys. Sen tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä uusiomateriaaleja ja uusiotuotteita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden keräilystä ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen materiaalien kierrätyskäyttöön.

Uusiokomposiittituotteiden valmistukseen liittyen Destamatic Oy osti betonituotteita valmistavan hyvinkääläisen LS-Betoni Oy:n koko liiketoiminnan uusien kierrätysratkaisujen kehittämis- ja tuotantotarpeisiin keväällä 2014. Destamatic Oy:n liikevaihto on vuonna 2014 noin 7 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 20. www.destamatic.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs