Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » EIRANRANNAN UUDET PUISTOT HELSINGISSÄ VUODEN YMPÄRISTÖRAKENNE 2011

Rakennusteollisuus RT

EIRANRANNAN UUDET PUISTOT HELSINGISSÄ VUODEN YMPÄRISTÖRAKENNE 2011

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2011 klo 13:00
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailu, lehdistötiedote 3.10.2011   julkaisuvapaa klo 13.00

Kunniamaininta Turun Vähätorille

Eiranrannan kolmen puiston kokonaisuus Helsingissä palkittiin Vuoden 2011 Ympäristörakenne -tunnustuksella. Pyhiinvaeltajanpuisto, Pyhän Birgitan puisto ja Rantakallionpuisto muodostavat luontevan ja korkeatasoisen jatkon Kaivopuiston ja Eiran rannan puistovyöhykkeelle. Aikaisempi kaupungin laidan joutomaa on nyt tyylikäs ja viihtyisä, kaupunkimainen merenrantamiljöö, joka houkuttelee kävelyyn ja oleskeluun. Kunniamaininnan kilpailussa sai Vähätori Turussa. Vähätorin täydellinen kunnostus on tehty taitavasti paikan historiallista luonnetta ja jatkuvuutta kunnioittaen.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 3. lokakuuta Helsingissä. Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat palkittujen kohteiden rakennuttajille sekä suunnittelussa ja toteutuksessa keskeisimmin mukana olleille tahoille.

Voittajakohteen kunniakirjat saivat rakennuttamisesta Helsingin kaupungin rakennusvirasto katu- ja puisto-osasto, suunnittelusta Ramboll Finland Oy ja Arkkitehtitoimisto Pertti Pääsky Oy sekä toteutuksesta VRJ Etelä-Suomi Oy ja Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara Läntinen kaupunkitekniikka.

Kunniamainintakohteen osalta palkittiin kunniakirjoin rakennuttamisesta Turun Kiinteistölaitos, suunnittelusta Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto suunnittelutoimisto sekä taiteilija Saara Ekström ja toteutuksesta Destia Oy Lounais-Suomen tulosyksikkö, HÅK Graniitti Oy, Turku Energia, Turun Viherliikelaitos ja HT Laser Oy.

Ympäristörakentamista paikan hengessä

Vuoden Ympäristörakenne 2011 -kilpailun voittajakohde on upea esimerkki paikan hengen oivaltavasta, selkeästä ja johdonmukaisesta ympäristörakentamisesta. Eiranrannan puistoalueet liittyvät luontevaksi osaksi Eiran vanhoja ja uusia asuinkortteleita ja täydentävät erinomaisesti Kaivopuiston ja Merisatamanrannan virkistysaluekokonaisuutta. Hyvällä suunnittelulla ja korkeatasoisella ympäristörakentamisella satamarata-, teollisuus-, ja varastotoiminnan pilaamasta joutomaasta on luotu merellinen virkistys- ja ajanviettopaikka.

Täyttöalueelle rakennetun, mereen rajoittuvan Pyhän Birgitan puiston keskeinen viheralue on dyynimäisesti muotoiltu nurmialue. Rannassa nurmeen liittyvä istutusalue rajautuu kaarevaan muuriin ja raittiin, jolla on penkkejä ja istuskelemaan kutsuvia graniittipaaseja. Rantaraitilta pääsee portaita pitkin laituritasanteelle ja veteen. Yksinkertainen, moderni ja harkittu suunnitelma antaa tilaa merimaisemalle ja mahdollistaa rannan monipuolisen ja aktiivisen käytön.

Lähimpänä uutta asuinkorttelia, Pyhiinvaeltajanpuistossa sijaitsee upea, lähes 800 neliömetrin suuruinen luonnonkivireunainen vesiallas, joka liittää alueen rantavyöhykkeeseen. Alueella on taiteilija Jussi Heikkilän kolmiosainen taideteos, jonka yksi osa sijaitsee vesialtaassa, yksi Pyhän Birgitan puiston rantareitin varressa ja yksi meriportaiden lähellä.

Myös Rantakallionpuiston koirapuisto luonnonkallioineen erottuu omaleimaisena normikoirapuistoista.

Kestää kovan kulutuksen

Eiranrannan alue on suunniteltu ja rakennettu kestämään kovaa kulutusta. Alue on toteutettu ammattitaidolla ja työn jälki on erinomaista. Materiaali- ja kasvivalintoineen loppuun asti harkitussa suunnittelussa ja kestävässä rakentamisessa on otettu huomioon myös kunnossapidon tarpeet. Alueen ylläpito on suhteellisen helppoa eikä laajoista pinta-aloista huolimatta vaadi kohtuuttomia kustannuksia. Kasvivalinnat, kuten erilaiset heinät, ovat paikkaan sopivia ja onnistuneita.

Eiranrannan puistoaluekokonaisuus rikastuttaa merkittävällä tavalla lähialueen asukkaiden, helsinkiläisten ja turistien virkistysmahdollisuuksia korkeatasoisessa, hengeltään ja tunnelmaltaan käyttäjäystävällisessä ympäristössä.

Vähätori kunnostettiin vanhaa kunnioittaen

Vähätorin alue on yksi Turun hienoimmista kaupunkitiloista. Sen historialliset juuret juontavat Carl Ludvig Engelin Turun palon jälkeiseen asemakaavaan vuodelta 1828.

Vähätorin kunnostus on osa Ihmisille parempi keskusta -hanketta, jolla parannetaan keskustan vetovoimaa ja viihtyisyyttä ja laajennetaan kävelyalueita Aurajoen suuntaan kirjastokorttelin ja Vanhan Suurtorin alueille. Kolmionmuotoinen nupukivillä päällystetty toriaukio on noin 3000 neliömetrin laajuinen. Saneerauksen jälkeen aukio on määritelty pihakaduksi. Kaupunkitilan pääkäyttäjiksi on siis nostettu jalankulkijat ja pyöräilijät; autot ovat alisteisessa asemassa.

Vähätorista on muodostunut viihtyisä, suosittu oleskelualue. Käytöstä jo poissa ollut suihkulähde patsaineen on kunnostettu, nupukiveys on uusittu, penkkejä, valaisimia ja istutuksia on lisätty ja uudistettu. Torimainen tila sopii tapahtumien järjestämiseen. Alue toimii myös suosittuna ruokaravintoloiden ulkoterassialueena.

Vähätori on uudistettu erittäin taitavasti. Kunnostettu tori ei vaikuta uudelta, vaan henkii jatkuvuuden ja paikan historiallista luonnetta. Vanhaan on onnistuneesti liitetty uusia kerrostumia, kuten taiteilija Saara Ekströmin teräksinen Kertosäe -taideaita. Se rajaa Vähätoria vilkasliikenteisestä Linnankadusta.

Tunnustus tasokkaalle ympäristölle

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 21. kerran.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.

Lisätietoja:

Tuoteryhmäpäällikkö Seppo Petrow, Betoniteollisuus ry, p. 0500 422 652

Toimitusjohtaja Pekka Leskinen, Viherympäristöliitto ry, p. 040 555 0175

Lehdistökuvat: www.betoni.com, www.puutarhaliitto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs