Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Einonpäivän myrskyssä kaatui puita 60 miljoonan euron arvosta

Maa- ja metsätalousministeriö

Einonpäivän myrskyssä kaatui puita 60 miljoonan euron arvosta

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2013 klo 09:17
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Marraskuun 17. päivän Eino-myrskyssä on kaatunut puustoa lähes 60 miljoonan euron arvosta, noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä. Kaksi kolmasosaa vahingoittuneista puista on linjan Kokkola-Savonlinna tuulisimmilla alueilla. Tuhoarvio perustuu Suomen metsäkeskuksen muiden metsäalan toimijoiden kanssa yhteistyössä tekemään kartoitukseen.

Metsätuhot muodostuvat hajallaan olevista pienistä tuhoalueista. Tuhoalueilla on tavallisesti muutamasta muutamaan kymmeneen tuhoutunutta puuta. Puita kaatui herkimmin aiempien hakkuuaukeiden laidalla, vastikään harvennetuissa metsissä sekä sähkölinjojen ja teiden varsilla. Eniten tuulituhoja oli Keski-Suomen ja Etelä-Savon alueilla: Keski-Suomessa noin 0,3 milj. kuutiometriä ja Etelä-Savossa noin 0,4 milj kuutiometriä. Suuria yhtenäisiä tuulituhoalueita ei muodostunut. Maa- ja metsätalousministeriö ei näin ollen käynnistä tuhoalueiden ilmakuvausta.

Myrskystä on seurannut metsänomistajille noin 30 miljoonan euron myyntitulojen menetykset. Menetykset johtuvat metsään jäävästä vahingoittuneesta puustosta, myrskypuiden normaalia suuremmista korjuukustannuksista, puutavaran laadun heikkenemisestä ja arvottomaksi vahingoittuneista puiden osista.

Hajallaan olevien tuhopuiden korjuu on hidasta ja hankalaa. Yli 20 kappaleen vahingoittuneen havupuun ryhmät lisäävät merkittävästi hyönteistuhoriskiä ja ne tulisi poistaa metsistä metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annetun lain mukaisesti viimeistään kesällä 2014. Suositus on, että tuoreet tuulenkaadot poistettaisiin metsistä juhannukseen mennessä. Hyönteistuhoriskin minimointi on erittäin tärkeää erityisesti kuusen osalta kirjanpainajan ennestään vaivaamalla Salpausselän eteläpuoleisella alueella.

Myrskypuiden korjuu on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Omatoimista myrskytuhopuiden korjuuta ei suositella. Myrskytuhopuiden korjuu vaatii erityistä huolellisuutta ja turvallisuuden takaamiseksi se suositellaan tehtäväksi koneellisesti. Myös tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on vältettävä. Erityisesti on huolehdittava, etteivät lapset mene leikkimään myrskytuhopuiden tai niiden juurakoiden läheisyyteen.

Metsää tuhoalueella omistavan kannattaa olla yhteydessä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, metsäpalveluyrittäjään tai metsäyhtiöön jatkotoimia varten.

Edellisen kerran Suomen metsiä runtelivat vuoden 2011 lopulla Tapani ja Hannu-myrskyt, jotka kaatoivat puuta kaikkiaan 3,5 miljoonaa kuutiometriä eli noin 120 miljoonan euron arvosta. Vuoden 2010 heinä-elokuun vaihteessa Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt kaatoivat tuolloin Metsäntutkimuslaitoksen tekemän arvion mukaan kaikkiaan 8,1 miljoonaa kuutiometriä puuta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Paanukoski, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2449
valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen, Suomen metsäkeskus, p. 0400 653 863
Suomen metsäkeskuksen myrskytuhosivusto

Liitetiedostot


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs