Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Eduskunta ei korjannut metsähallituslain puutteita

Suomen luonnonsuojeluliitto

Eduskunta ei korjannut metsähallituslain puutteita

Tiedote.
Julkaistu: 18.03.2016 klo 14:46
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Eduskunta käsitteli tällä viikolla metsähallituslain sisältöä, mutta jätti lakiin sen suurimmat ongelmat. Suomen luonnonsuojeluliitto kehottaa eduskuntaa äänestämään lain hylkäämiseksi lopullisessa äänestyksessä pääsiäisen jälkeen.

Ongelmien takia eduskunnassa annettiin metsähallituslakiin lukuisia vastalauseita. Ne kohdistuivat myös Luonnonsuojeluliiton esittämiin ongelmiin eli alueiden siirtelyyn Metsähallituksen sisällä, ympäristöministeriön ja Luontopalveluiden heikentyvään asemaan ja saamelaisten oikeuksiin. Lisäksi esitettiin vastalause lain lähtökohtana olleeseen Metsähallituksen metsätaloustoimien yhtiöittämiseen.

“Erityisen pettyneitä olemme valtaviin aluesiirtoihin, joita lain varjolla on tehty. Lisää alueita siirrellään kovan taloudellisen käytön piiriin ja näin vaarannetaan luonnon ja retkeilyn tulevaisuus. Tämän lisäksi lakiin jäi muitakin erittäin merkittäviä epäkohtia liittyen avoimuuteen ja ihmisten osallistumismahdollisuuksiin”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Lakihanke on kohdannut valtavaa kritiikkiä järjestö- ja sidosryhmäkentältä. Lisäksi torstaina eduskunnalle luovutettiin 130 000 kansalaisen allekirjoittama vetoomus, jolla vastutettiin metsähallituslain läpiviemistä. Suomen luonnonsuojeluliitto on lain valmistelun yhteydessä esittänyt muutokset, joilla laista olisi tullut kestävämpi niin luonnon kuin avoimuudenkin kannalta (www.sll.fi/metsahallituslaki).

Luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia niitä suomalaisia, jotka ovat liittyneet puolustamaan metsiä, järviä, retkipaikkoja yhä kovemmin jyrääviä talousarvoja vastaan. Lakiin saatiin kirjaus, että uusi perustettava yhtiö on kokonaan valtion omistama, mikä tekee sen myymisestä vaikeampaa. Lisäksi kirjanpitomallia muutettiin niin, että toiminta on hieman helpommin seurattavaa.

“Nämä muutokset eivät ole riittäviä, mutta olemme iloisia siitä, että keskustelu luontomme tulevaisuudesta koetaan tärkeänä. Tämä kaikki on osa isompaa kokonaisuutta, jolla ratkaistaan se, onko luonnonvarojemme käyttö kestävää. Luonnon yhteinen puolustaminen ei tähän lopu, vaan meitä kaikkia tarvitaan pitämään ääntä”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

 

Lisätietoja:

Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 560 2113, risto.sulkava.sll.fi

Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 532 3219, paloma.hannonen@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivut metsähallituslain uudistuksesta:
www.sll.fi/metsahallituslaki

Eduskunnan äänestykset (Metsähallituslaista 18.3.2016 yhteensä 13 eri äänestystä, HE 132/2015vp):
https://www.eduskunta.fi/FI/search/Sivut/vaskiresults.aspx#k=istuntovpvuositeksti%3A2016

 

---

Matti Nieminen
Viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
+358 50 564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs