Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Copernicus-ohjelman kolmas satelliitti laukaistaan tiistai-iltana

Ilmatieteen laitos

Copernicus-ohjelman kolmas satelliitti laukaistaan tiistai-iltana

Tiedote.
Julkaistu: 16.02.2016 klo 09:39
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisee tiistai-iltana 16.2. maapallon merien, maa-alueiden ja ilmakehän tilaa operatiivisesti havainnoivan Sentinel-3 -satelliitin. Vuonna 2016 Sentinel-3 ja viisi muuta satelliittia tuovat maapallon tilasta ennennäkemättömän määrän reaaliaikaista tietoa.

Sentinel-3 -satelliitti laukaistaan Plesetskin kosmodromilta Pohjois-Venäjältä tiistaina klo 19.57 Suomen aikaa. Satelliitti on yksi osa Europan unionin laajaa Copernicus-ohjelmaa, jossa toteutetaan eurooppalainen satelliittijärjestelmä ilmaston, ympäristön ja säätilan seurantaan sekä yleisesti erilaisiin turvallisuussovellutuksiin. Satelliitin tuottamaa aineistoa käytetään lentoliikenteen ja meriliikenteen turvallisuuden lisäämisessä sekä esimerkiksi tulvien ja myrskyjen ja muiden luonnononnettomuuksien seurannassa.

Ilmatieteen laitos on mukana aktiivisesti satelliitin erilaisten sovellutusten kehittämisessä. Yksi tärkeimmistä kehittämiskohteista on pohjoisen pallonpuoliskon lumipeitteen seurantaan tarkoitettu sovellus, jonka avulla saadaan reaaliaikaista tietoa sääennusteisiin sekä hydrologisiin ennusteisiin jokivirtaamista, vedenkorkeuksista ja tulvista. Lisäksi Sentinel-3 lumitietoa voidaan hyödyntää myös ilmastomallinnuksen ja ilmastonmuutoksen tutkimisessa, sillä lumipeitteen pieneneminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Ilmatieteen laitoksen Sodankylässä sijaitseva satelliittidatakeskus toimittaa Sentinel-3 -satelliitin havaintoaineistoja ja havainnoista jalostettuja tuotteita kotimaisille ja ulkomaisille asiakkaille sekä muille yhteistyötahoille. Tämän lisäksi Ilmatieteen laitos koordinoi useita kansainvälisiä projekteja, tärkeimpinä kotimaisina yhteistyötahoina SYKE ja VTT.

Copernicus tuo ennennäkemättömän määrän reaaliaikaista satelliittiaineistoa
Euroopan Unionin Copernicus-ohjelma koostuu useasta Sentinel-sarjan satelliitista ja maan pinnalta tehdyistä havainnosta, sekä näiden pohjalta luotujen ympäristön seurantaan ja turvallisuuteen liittyvistä palveluista. Satelliitit tuottavat tietoa sekä maasta, ilmakehästä, merestä että ilmastosta.
Kaukokartoitusohjelma on siirtymässä vähitellen operatiiviseen vaiheeseen.

Operatiiviseen vaiheeseen siirtyminen tarkoittaa, että ennennäkemätön määrä satelliittimittausaineistoa maapallon ympäristön tilasta tulee operatiivisesti kaikkien ulottuville lähes reaaliaikaisesti. Copernicus-ohjelman tuottamat palvelut ja mittausaineistot tulevat perustumaan avoimeen ja ilmaiseen datapolitiikkaan. Ensimmäinen Sentinel-satelliitti laukaistiin vuonna 2014 ja vuonna 2016 niitä pitäisi olla toiminnassa kuusi.

”Satelliittiaineistot luovat paremmat edellytykset ympäristön tilan seurantaan ja ennustamiseen, muutosten ennakointiin sekä turvallisuuden tukemiseen. Suomessa Copernicus-ohjelman satelliittihankkeisiin ja palveluiden kehittämiseen osallistuvat jo nyt useat yritykset ja tutkimuslaitokset, jotka hyödyntävät satelliittiaineistoja toiminnassaan eri tavoin”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Jouni Pulliainen.


Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jouni Pulliainen, puh. 050 589 5821, jouni.pullliainen@fmi.fi

Johanna Tamminen, puh. 040 737 8733, johanna.tamminen@fmi.fi

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs