Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Budjettiriihen energiaveropäätökset nakertavat kilpailukykyä ja hyvinvointia

Energiateollisuus ry

Budjettiriihen energiaveropäätökset nakertavat kilpailukykyä ja hyvinvointia

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2013 klo 22:50
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Budjettiriihen päätös verottaa vesi-, ydin- ja tuulivoimaa uudella voimalaitosverolla on hallituksen omien energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden vastainen. Tuottajia epätasa-arvoisesti kohteleva vero vahingoittaisi Suomea investointiympäristönä sekä heikentäisi näin kotimaisten toimijoiden investointiedellytyksiä ja asemaa kansainvälisillä sähkömarkkinoilla. Lausunnolla ollut voimalaitosveroesitys vaikuttaa kaiken lisäksi arveluttavalta niin perustuslain kuin EU-lainsäädännönkin näkökulmasta. Veron toteutuminen olisi karhunpalvelus koko kansantaloudelle, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.

– Hallituksen energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteena on nimenomaan ollut kannustaa investointeja päästöttömään sähköntuotantoon sekä parantaa Suomen energiaomavaraisuutta. Uusi voimalaitosvero olisi räikeässä ristiriidassa näiden tärkeiden tavoitteiden kanssa. Valmisteltava vero vaikuttaa kielteisesti sijoittajien näkemyksiin Suomen maariskistä. Kohoava riskitaso nostaa investointeihin vaadittavan lainarahan hintaa ja siten hankkeisiin kohdistuvia kustannuksia. Sotimalla kestävän energiapolitiikan tärkeintä elementtiä, pitkäjänteisyyttä, vastaan vero vaarantaa Suomeen tarvittavat ja suunnitellut energiainvestoinnit.

Energiateollisuus ihmettelee myös hallituksen päätöstä nostaa sähköveroa ja heikentää siten kansalaisten ostovoimaa ja palveluliiketoiminnan kilpailukykyä. Verotusta kiristettiin ennätyksellisesti jo vuoden 2011 alussa, jolloin sähkövero lähes kaksinkertaistui. Tuolloisella päätöksellä Suomi nousi kertaheitolla Euroopan kovimpien sähkön verottajien joukkoon.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60772
Johtaja Jukka Leskelä, puh. 050 593 7233
Johtaja Pekka Salomaa, puh. 0500 324 486

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs