Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Biokaasulaitoksia suunnitteilla Vaalaan

Biokaasulaitoksia suunnitteilla Vaalaan

Julkaistu: 29.01.2009 klo 09:02
Julkaisija:

Kahden uudenlaisen biokaasulaitoskonseptin - Kirkonkylän ja Pelson biokaasulaitosten - esisuunnittelu on käynnistynyt Vaalassa. Biokaasulaitokset käsittelisivät paikallisia eloperäisiä jätteitä - karjanlantaa, ylivuotista rehua, jätevesilietettä, kotitalouksien ja kauppojen biojätteitä ja Vaalan juustolan heraa.

Kahden uudenlaisen biokaasulaitoskonseptin - Kirkonkylän ja Pelson biokaasulaitosten - esisuunnittelu on käynnistynyt Vaalassa. Biokaasulaitokset käsittelisivät paikallisia eloperäisiä jätteitä - karjanlantaa, ylivuotista rehua, jätevesilietettä, kotitalouksien ja kauppojen biojätteitä ja Vaalan juustolan heraa. Biokaasulaitosten esisuunnittelun kustantaa Kainuun ympäristökeskuksen Eloperäiset jätteet kiertoon -EU -hanke (EJK-hanke).

Eloperäiset jätteet kiertoon –hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää alueellisia ja paikallisia jätteiden käsittelyratkaisuita. Vaalan kunta on yksi EJK –hankkeen rahoittajista.

Biokaasulaitos tuottaa eloperäisistä aineksista energialähteeksi sopivaa kaasua (metaania) ja hyvälaatuista lannoitetta. Suomessa on tähän mennessä rakennettu toistakymmentä maatalousjätteitä käsittelevää biokaasulaitosta, mutta määrä kasvaa nopeasti.

Biokaasulaitoksiin lähinnä maatalouden jätteitä

Vaalan kirkonkylän laitoksen sijaintipaikaksi on kaavailtu ns. sahan aluetta. Pelson biokaasulaitoksen sijaintipaikka olisi Pelson kylätaajamassa. Molempien biokaasulaitosten jätemäärä on kerättävissä Vaalan kunnan alueelta.

Kirkonkylään kaavaillun biokaasulaitoksen jätemäärä on 13 000 tonnia vuodessa. Pelson luomu-biokaasulaitoksen jätemäärä olisi 19 500 tonnia vuodessa.

Esisuunnittelijana alan kärkinimi

Vaalan biokaasulaitosten esisuunnittelu sisältää mm. laitosten asema- ym. piirrosten laatimisen sekä biokaasulaitosten eri yksiköiden mitoituksen. Toimeksiantoon sisältyy myös laitosten rakentamisen ja käytön kustannusten laskeminen. Suunnittelutyö on kilpailutettu ja tekijäksi on valittu Metener Oy. Yhtiö on laukaalaisen viljelijä Erkki Kalmarin konsulttiyritys. Erkki Kalmarilla on omalla tilallaan runsaasti julkisuutta saanut biokaasulaitos. Hän on vaikuttanut laajalti valtakunnallisella tasolla maatalouslähtöisen bioenergian puolesta. Kalmari on edistänyt biokaasun liikennekäyttöä hankkimalla Suomen ensimmäisen biokaasuauton, joka käyttää tilan biokaasulaitoksen tuottamaa kaasua.

Mädäte lannoitteeksi

Molempien laitosten mädäte on tarkoitus käyttää pelloilla lannoitteena lietelannan levitykseen sopivalla kalustolla. Pelson biokaasulaitoksen mädätteen on tarkoitus soveltua luomutiloille. Biokaasulaitoksessa käsitelty aines hygienisoituu ja sen hajuhaitat vähenevät. Biokaasu on uusiutuvaa paikallista bioenergiaa, jolla voidaan korvata ulkomaista energiaa.

Lisätietoja:

Suunnittelija Tatu Turunen, Kainuun ympäristökeskus, puh. 0400 238 056

Ylitarkastaja Unto Ritvanen, Kainuun ympäristökeskus, puh. 040 5933 572

Hankesuunnittelija Juha Luostarinen, Metener Oy, puh. 0505913861

Puheenjohtaja Esa Karjalainen, Vaalan kunnan liikelaitosten johtokunta, puh. 0400 584 612.

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs