Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Bioenergiakeskukseen erikoisvarustellut testauskattilat biopolttoaineille

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Bioenergiakeskukseen erikoisvarustellut testauskattilat biopolttoaineille

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2012 klo 14:53
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kattilantestaustilat ja laitteet myös akkreditoitu

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin Bioenergiakeskuksen kattilatestauslaboratorion tilat ja laitteet on akkreditoitu VTT Expert Service Oy:n toiminnan piirissä. Polttoaineen testauksen kasvaneeseen kysyntään on vastattu hankkimalla kaksi uutta erikoisvarusteltua polttoainekattilaa, jotka ovat teholtaan 500 kW ja 40 kW.

Akkreditoinnin myötä kattilatestauslaboratoriossa voidaan suorittaa virallista EN 303-5 standardin mukaista kattilatestausta kokoluokassa 80-300 kW. Kattilatestauslaboratorion akkreditoidut mittauspalvelut tehdään VTT Expert Services Oy:n alihankkijana ja muusta tutkimus- ja kehitystoiminnasta vastaa JAMKin Bioenergiakeskus.

Yhteistyö VTT Expert Services Oy:n kanssa ja tilojen ja laitteiden saaminen akkreditoidun testauslaboratorion ja kattilatestausstandardin vaatimalle tasolle lisää toimintamme laatua ja luotettavuutta, toteaa akkreditoinnissa vahvasti mukana ollut Bioenergiakeskuksen projekti-insinööri Niina Raudasoja.   

Akkreditoinnin lisäksi Bioenergiakeskuksen toimintaa on vahvistettu hankkimalla polttoaineentestauksen laitteisto, jonka kaltaista muualta Suomesta ei löydy. Uusilla polttoainekattiloilla pystytään tekemään testausta aiempaa laajemmin. Polttoainekattilassa voidaan testata perinteisten hake- ja pellettiraaka-aineiden lisäksi mm. teollisuuden sivuvirtojen biomassoja ja jätepolttoaineita. Uusien raaka-aineiden etsiminen polttoaineiksi on keskeinen tutkimuskohde.

Kattilanvalmistajilla on nyt mahdollisuus varmistaa myös ulkomaille myytävien kattiloiden osalta, että kohdemaissa hyödynnettävät polttoaineet, kuten oliivin kivet, soveltuvat heidän tuotteelleen poltettavaksi.  Testaukset lähtevät käyntiin heti, kun uudet kattilat on otettu käyttöön, kertoo laboratorion tekninen vastuuhenkilö Kimmo Puolamäki.

Testauskäytössä tämän typpisiä erikoisvarusteltuja polttoainekattiloita ei Suomessa ole. Kattilat on rakennettu erityisesti tuotekehitystä varten.

Investoinnin arvo kattiloiden osalta on 160 000 euroa. Investointeja on rahoittanut EAKR –rahasto Keski-Suomen Liiton kautta.

Lisätietoja:
Pekka Äänismaa, koulutus- ja T&K-päällikkö, 0400 279 057, etunimi.sukunimi@jamk.fi sekä  Kimmo Puolamäki, asiantuntija, laboratorion tekninen vastuuhenkilö, 050 342 2072, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarainstituutti, Bioenergiakeskus

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 80 11
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs